reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD Ryzen 9 3950X je na trhu, jaké jsou ceny a dostupnost?

26.11.2019, Jan Vítek, aktualita
AMD Ryzen 9 3950X je na trhu, jaké jsou ceny a dostupnost?
AMD má od včerejšího dne na trhu jednak nové Threadrippery, ale také Ryzen 9 3950X se 16 jádry. Ten je v nabídce českých obchodů už řadu dní, ale s velice nepřívětivou cenou. Změnilo se v tomto ohledu něco? 
Ryzen 9 3950X má oficiální cenu 750 USD, takže by měl stát ideálně o polovinu víc než Ryzen 9 3900X s cenovkou 500 dolarů. Není žádný problém jej přitom sehnat za 15 tisíc korun, a to i necelých, čili Ryzen 9 3950X by se měl prodávat za cca 22.500 Kč a pro začátek by se daly odpustit i mírně vyšší ceny. 
 
 
Prodejci ale začali uvádět ceny pohybující se zhruba mezi 33 a 38 tisíci, což jsou samozřejmě částky naprosto mimo realitu, nicméně daný procesor nebyl do včerejšího odpoledne oficiálně na trhu, takže se za takové peníze mohl těžko prodávat.
 
Zvláště těm renomovaným a známým prodejcům by přitom jistě nedělalo čest, kdyby se snažili takto stanovené prodejní ceny nadále držet, takže nyní je už opravdu čas na to, aby šly dolů a zmizely z nabídky i dočasně stanovené částky. Realita je zatím taková, že v drtivé většině případů přemrštěné ceny zůstaly, ale konečně se už objevují i slušné nabídky. 
 
Jako první reagují největší prodejci jako CZC.cz, T.S.Bohemia nebo Alza, kteří stanovili vcelku přívětivou částku bezmála 22 či 23 tisíc korun s daní. Dalším tak logicky nezbývá než jít s cenami dolů, nicméně na to je v podstatě ještě čas. S dostupností je to totiž zatím obecně špatné, ovšem dají se najít i skladové zásoby, takže Ryzen 9 3950X skutečně dorazil. 
 
Některé obchody však zatím přijímají předobjednávky, i když ty už by měly být dávno pasé, někde se dozvíme i nesmysly o dostupnosti během první poloviny října, takže je vidět, že se do českých obchodů zatím asi moc kusů ještě nedostalo, ale snad to bude lepší. Ostatně tato situace se může změnit v okamžiku. 
 
A co Threadrippery 3. generace? Ty už se konečně začaly také objevovat v nabídce, přičemž Threadripper 3960X (1400 USD) dostal cenovku cca 38 až 39 tisíc korun a leckde by měl být dostupný ještě během tohoto pracovního týdne, anebo je rovnou skladem. 
 
Výkonnější Threadripper 3970X se 32 jádry (2000 USD) můžeme pořídit už od 54 tisíc korun, ale i podstatně dráž, přičemž pro dostupnost platí to samé co pro 3960X.  


reklama