reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
6.1.2022, Jan Vítek, aktualita
Dnes si ukážeme, že AMD má samo daleko k archetypu upřímně a čestně jednající společnosti, jak předvedlo ve své prezentaci na CES 2022. Jde tu o srovnání výkonů nových a starých mobilních APU. 
msoky (88) | 15.1.202222:20
Ale o tom ze nova generacia ma ovela dlhsiu vydrz 24h na baterku a teda priemerne nizsiu spotrebu v clanku nieje ani slovo...
Odpovědět0  0
durib (290) | 15.1.202223:07
A proč by mělo? Zpráva není představení nových CPU, ale poukázání na srovnávání jablek a hrušek v prezentaci AMD. Chtělo by to být méně zaujatý AMD fanboy a lépe chápat psaný text. AMD si tímto výstupem bohužel odpálilo dosavadní argumentační výhodu, že oni přece ve svých prezentacích oproti konkurenci ­"nepodvádí­". Dost mě to mrzí.
Odpovědět1  0
voty27 (25) | 7.1.202210:31
Možná to bude souviset s tím, že Intel používal pro srovnání s AMD právě 28W Ice Lake a Tiger Lake...
Odpovědět5  0
Bison (809) | 6.1.202218:51
Lisa vie, že ak nezaujme nepredá ani kus , klamstvo sa vždy hodí , ale odráža realitu , Intel a Apple jednoznačne podkurujú v mobilnom segmente AMD.
Odpovědět2  3
snajprik (1558) | 6.1.202219:28
to ano, ale aku ma Intel spotrebu 118W v mobilnom segmente? Je tam toho viacej pod čiarou.
Jediny kto ma na vrch je Apple, ale to je sakra viac predražene, že je pri tych šialenich cenach osamotene a bez konkurencii, keď za dva apple notebooky si kupim jedno nove auto...
Odpovědět7  1
Milan Šurkala (4502) | 6.1.202222:20
Ty šílené ceny ale záleží na tom, co srovnáváte. Třeba základní MacBook Air u nás začíná na 30 tisících Kč ­(občas i 28 tisíc­), což vzhledem k výkonu není zrovna šílená cena. Když jsem před lety kupoval můj stávající notebook s Intelem, Apple začínal na 37­-38 tisících, což byl v podstatě dvojnásobek za totéž. Nicméně třeba MacBook Pro, který by se mi specifikacemi líbil, už opravdu atakuje šestimístnou částku, což je opravdu hodně. Na druhou stranu ale nezapomínejme, že výkonem srovnatelné notebooky s Intelem­/AMD vyjdou na cca 60­-70+.
Odpovědět6  0
durib (290) | 6.1.202217:50
Bylo by skvělé, kdyby si toho šlo všimnout dřív než až na záznamu prezentace a pak v tom prezentujícího řádně vykoupat. Jinak jsou tyto prezentace akorát výsměch všem, kteří je sledují.
Odpovědět2  4
Pavel Matějka (1578) | 6.1.202217:13
než má konkurence od Intelu na 45W ­- která jej dosahuje při 115 wattech.

Nechápu, proč by to jedné firmě mělo procházet a druhé ne.
Odpovědět10  4
HoCh (295) | 7.1.20222:52
Ale ono je to trochu jinak.

Intel u procesoru obvykle uvadi jako tdp jen spotrebu, kdy vsechna jadra bezi na zakladnim taktu. Tedy v rezimu, ve kterem ten procesor v podstate nikdy nepracuje. I v bezne zatezi jsou takty cpu obvykle vyssi a to deklarovane tdp se o dost prekracuje, coz Intel v beznych parametrech neuvadi a uzivatelum to tedy zatajuje, aby jeho procesory vypadaly lepsi, nez jsou. Fandove Intelu se sice casto tvari, ze je to v poradku, ale jiste dobre vedi, ze to v poradku neni. Spotreba v benchmarcich, kdy jede procesor opravdu naplno, nebo dokonce pretaktovani jsou jeste dalsi kapitoly.

Na rozdil od Intelu maji amd procesory sve tdp ­(thermal design power=vykon pro navrh chlazeni­) definovane opravdu tak, aby podle nej slo navrhovat chlazeni. Tedy jako spotrebu pri beznem provozu a snazi se ho i drzet. Pokud uzivatel ovsem povoli automaticke pretaktovani, nebo ho nastavi rucne, tak se da spotreba vyhnat dost nad tdp. Ale to je pohyb mimo specifikace s vedomim uzivatele. Amd se tedy ve vztahu k tdp chova jednoznacne korektneji nez Intel.

Takhle jednoznacne deklarovanou hranici tdp melo amd i u mobilnich ryzenu rady 5000, kdy verze U mela tdp 15W. Ale ve skutecnosti to nebylo az tak jednoznacne. Tdp neni ­(aspon u tech malych hodnot­) neprekrocitelna technologicka hranice, ale jen nastaveni regulacnich parametru tak, aby mel vyrobce pocitace jistotu, ze jeho navrh chlazeni udrzi procesor v prijatellnych provoznich mezich. Stejny kremik je totiz i v ryzenu 5700g, ktery ma tdp 65w.

A tak amd v nekterych pripadech vyslo vstric vyrobci a umoznilo mu zvysit u ryzenu rady 5000u tdp na 25w. Z pohledu vyrobce to dava smysl, protoze v nekterych pripadech musi u stejne rady notebooku delat dve varianty chlazeni ­- slabsi pro amd a silnejsi pro intel. Na jednom modelu ­(tusim od hp­) jsem videl amd verzi s jednou tepelnou trubici a intel se dvema.

Mimochodem variantni tdp ma amd i u procesoru pro stolni pc a uzivatel si muze v biosu nastavit, jestli chce silnejsi, nebo uspornejsi rizeni. Mam 65w r5 2400g a u nej jde nastavit, myslim, i 45 nebo 30w.

Mozna, ze zkusenost z minule generace a pozadavky vyrobcu vedli k tomu, ze u mobilnich ryzenu 6000 se ta moznost upravy tdp dostala i do oficialni specifikace. V prezentaci amd na cesu byl uveden seznam procesoru a u verzi 6000U je jasne uvedeno tdp 15­-28W. Jen to bylo az v prehledu modelu v zaveru prezentace, tedy po ukazkach moznosti novinky. A nekteri z toho byli ­(nepri­)jemne prekvapeni, protoze si mysleli, ze se divaji na vysledku 15w ryzenu. Je zajimave, ze nejrozhorcenejsi jsou vetsinou fanousci intelu, kteri nad utajovanym prekracovanim tdp u ­"sve­" firmy nehnou ani brvou.

Na celou vec se s tdp ryzenu 6000 se da divat z ruznych pohledu. Pokud pri testech, jejichz vysledky byly v prezentaci, nedochazelo k tajnemu prekracovani tdp ­(jak je bezne u intelu­), tak je to ­(aspon technicky­) v poradku. To, ze amd pouzilo v prezentaci tdp 28w, sice nedava prime srovnani s predchozi generaci, ale ukazuje skutecne moznosti te nove a je to tedy celkem pochopitelne a v podstate i spravnejsi.

Nazory, ze mohlo, nebo i melo byt v amd prezentaci na cesu vic zdurazneno, ze u rady 6000U doslo k uprave tdp jsou opodstatnene. Ale pokud by standardni hodnota byla 28w a uzivatel by si ji mohl snizit na 15w, tak by nebo co resit. Jestli ale vyrobci budou moct delat dva ruzne modely se stejnym oznacenim procesoru a ruznym tdp, bude pro uzivatele obtizne je rozlisit. Intel to ma u teto generace o neco prehlednejsi, protoze 28w radu ma s priponou P a pismeno U ma pro 15w radu. Jenze pod to U u intelu spadaji i 9w procesory, tak ma ve znaceni hokej taky.

Ono to znaceni bude ­(asi­) zalezet i na potrebach vyrobcu a moznostech dodavatelu. V techto vztazich intel urcite taha za delsi provaz nez amd. A tak ma ve volbe znaceni vetsi volnost. Pokud by amd dodavalo ty 28w ryzeny treba jen jednomu mensimu vyrobci, tak se mu mozna nevyplati delat samostatnou radu. A vyrobce o jine znaceni nemusi mit ani zajem, protoze bude tu verzi notebooku prodavat pod svou premiovou znackou a jine znaceni procesoru nepotrebuje, nebo mozna ani nechce. Nebo to odlisne znaceni mohl zatrhnout nejaky velky partner, aby to jine znaceni procesoru jeho konkurenci nedavalo vyhodu.

Ve finale ale bude stejne podstatnejsi, jak vykonne a tiche chlazeni v kterem notebooku bude, jak rychla a velka bude pamet, jaka bude vydrz baterky a rada dalsich veci.
Odpovědět1  0
sadko (11) | 7.1.20229:11
Jasne, zavadzaju aj ostatni, niekto viac, niekto menej.

Zaujimave je, ze AMD sa k takymto praktikam doteraz neuchylovalo, preto to budi taky zaujem.
Odpovědět5  0
coremar (429) | 7.1.202214:39
AMD budiž k dobru, že to aspoň srovnávají se svým vlastním CPU ze stejné kategorie. Jen prostě zmínit, že to žere jednou tolik se jim rozhodně nehodilo do krámu no :­-D
Odpovědět4  0
durib (290) | 7.1.202214:47
No právě. A příště na starém třeba vypnou polovinu jader a vícevláknový výkon novinky naroste o omračujících 850 %? Tímhle tempem budou z technologických firem akorát prodejci hrnců a alpských čističek vzduchu.
Odpovědět0  2
coremar (429) | 7.1.202216:57
Toho bych se nebál, takovýhle prezentace rozhodně nejsou to, co zajistí prodej, tohle je jen takový divadýlko, kde se občas náhodou člověk dozví co se chystá za produkty.
Odpovědět3  0
armagedon (205) | 7.1.202217:09
Tak na svetlo to stejne nakonec vyslo ne? AMD se celkove chova z tech ostatnich firem ­(intel a nvidia­) dlouhodobe nejslusneji, tohle si ale mohli odpustit :­( To mame mozna za to, jak mnozi dlouho kviceli, ze AMD chybi agresivnejsi marketing o.O Presne takhle to potom dopada a s pokracujicimi uspechy se na AMD dost realne zacnou dale nabalovat tyhlety prolhane typy marketacku, kteri se nestiti niceho. Na druhou stranu konkurentum dlouhodobe prochazi podstatne horsi kousky, tak to tam nekdo takhle trapne napalil a dobre jim tak. Jeste jedna vec ale taky je, ze v predchozi generaci tentyz model v 28W konfiguraci proste taky nebyl a jeho default opravdu byl tech 15W..teoreticky by to potom vlastne nemeli s cim srovnavat..ta mala poznamka na tom slajdu nekde dole proste byt mela, ale tolik prekvapive me to dneska bohuzel neprijde a jinym, beznejsim preslapum to nesaha po kotniky :­(
Odpovědět5  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.