reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD si užívá rekordních finančních výsledků, tržby vzrostly o polovinu

27.1.2021, Jan Vítek, aktualita
AMD si užívá rekordních finančních výsledků, tržby vzrostly o polovinu
Společnost AMD nedlouho po Intelu zveřejnila své vlastní finanční výsledky za poslední kvartál, a tedy i celý rok 2020. A dalo se očekávat, že špatné vůbec nebudou, což se nyní více než potvrdilo. Jaká jsou čísla?  
AMD si tak jako firma vyrábějící produkty, které jsou a v posledních měsících byly vysoce nedostatkové, vede z finančního hlediska pochopitelně velice dobře. Pro zákazníky ale naopak není situace vůbec růžová vzhledem k nedostupnosti hardwaru a rostoucím cenám a v tomto ohledu pro nás Lisa Su neměla pozitivní informace. 
 
Nedávno jsme se od NVIDIE a právě i AMD dozvěděli, že nedostatek na trhu přetrvá během prvního letošního čtvrtletí a dalo se tušit, že u toho nezůstaneme. Lisa Su nyní uvedla, že nedostatek se týká především herních produktů včetně konzolí, CPU a GPU, low-endových produktů na PC trhu a už nemluví o tom, že jde o problém týkající se prvního čtvrtletí, ale rovnou celého pololetí (poté očekává, že se projeví další chystané výrobní kapacity). Dle zveřejněných čísel se ostatně procesorů Ryzen 5000 prodalo za minulý kvartál dvakrát tolik v porovnání s nástupcem předchozí generace.
 
Server Tom's Hardware ale hlásí, že hodnota zboží ve skladech firmy AMD ke konci roku kupodivu vzrostla na 1,4 miliardy z 930 milionů dolarů. Nicméně se dozvídáme, že do toho se počítají i právě vyráběné čipy v různých stádiích produkce, čili to by ukazovalo, že AMD si v TSMC dokázalo zajistit nové kapacity. Ale nyní už k finančním výsledkům: 
 
 
Pokud jde o poslední čtvrtletí, zde AMD dokázalo navýšit meziroční tržby o více než polovinu a mezikvartální o 16 %. Marže meziročně zůstaly stejné, ovšem prudce rostly provozní výdaje i zisk. Ten dokonce povyskočil na více než desetinásobek, ovšem za tím stojí především daňové výhody, díky nimž si AMD připsalo k zisku 1,3 miliardy. 
 
 
 
To se pochopitelně projevilo i ve výsledcích za celý rok, které jsou ale jinak také velice příznivé. Oproti roku 2019 vzrostly tržby o 45 procent, o dva procentní body šly nahoru také marže a provozní zisk, do nějž se nezapočítávají daňové výhody, šel nahoru o 117 procent. 
 
Co se týče výhledu do budoucna, čili na aktuální kvartál, za něj chce AMD utržit opět cca 3,2 miliardy dolarů. Za celý tento rok pak mají tržby dosáhnout zhruba 13 miliard dolarů a hrubá marže (non-GAAP) vzrůst o další dva procentní body. Procesory EPYC Milan byly slíbeny na březen, přičemž jejich výroba odstartovala už na konci minulého roku a v průběhu prvního pololetí mají na trh nastoupit nové (slabší) Radeony.  


reklama