Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD snižovalo ceny: kompletní přehled změn

23.1.2006, Milan Šurkala, aktualita
AMD snižovalo ceny: kompletní přehled změn
Už v sobotu jsme vás informovali o připravovaných změnách cen procesorů. Nyní vám přinášíme kompletní ceník změn (ceny se týkají nákupu 1000kusů procesorů přímo od AMD - z jejich oficiálního ceníku). První změny nastaly už u mobilních procesorů...
Už v sobotu jsme vás informovali o připravovaných změnách cen procesorů. Nyní vám přinášíme kompletní ceník změn (ceny se týkají nákupu 1000kusů procesorů přímo od AMD - z jejich oficiálního ceníku). První změny nastaly už u mobilních procesorů Turion, bohužel jen u modelů ML, tedy s vyšší spotřebou 35W. Ty byly dodnes zpravidla o $5 dolarů levnější, nyní už je rozdíl větší.



Čím výkonnější Turion, tím větší sleva. Že by se AMD chystalo uvést nový model? Možná ano. Nyní pojďme na dvoujádrové Athlon 64 X2, u nichž je snížení cen velmi vítané, protože Intel začíná s nabídkou na podstatně nižších cenách (ovšem to i s platí i o výkonu).



Většinu lidí zajímá ceny nejlevnějšího dvoujádrového Athlonu. Jednoduše proto, že je nejlevnější a je tak nejvíce pravděpodobné, že při koupi dvoujádrového procesoru sáhnou právě po tomto. Cena $301 za 1000 kusů by konečně měla znamenat, že model 3800+ půjde u nás v ČR normálně sehnat pod 10000Kč s DPH (doposud jen velmi vyjímečně). Dalšími zlevněnými procesory jsou mobilní procesory Mobile Athlon 64.



Změna cen se vyhnula procesorům AMD Sempron, ale postihla jejich mobilní verze.



Zde změny nebyly ani velké a ani u všech modelů. Je zajímavé, že všechny mobilní Semprony od modelu 2600+ až po 3100+ stojí stejně (u Thin and Light verzí). Potěšující zprávou je to, že předpokládané zdražení Opteronů se nekonalo.

Zdroj: www.amd.com
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.