reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD uvádí mobilní Kaveri včetně modelu FX

7.6.2014, Milan Šurkala, aktualita
AMD uvádí mobilní Kaveri včetně modelu FX
Společnost AMD přichází s novou řadou mobilních procesorů Kaveri, poprvé také s mobilním modelem FX. Ty mohou mít čtyři procesorová jádra a až 8 grafických CU jednotek. Je použita i Heterogenous System Architecture.
Mobilní počítače budou moci využívat nových mobilních procesorů AMD Kaveri. Až na jednu dvoujádrovou výjimku (A6 PRO-7050B) mají všechny procesory čtyři CPU jádra. Grafická část, která zabírá až 47 % plochy čipu, je postavena na architektuře CGN. Podporuje jak rozhraní DirectX 11.2, tak i AMD Mantle. Nejvýkonnější verze FX-7600P má až 8 CU, tedy 512 shader jednotek. Plocha čipu je 245 mm2 a celkově má 2,41 miliardy tranzistorů. Využívá se 28nm výrobního procesu.





Díky HSA technologii (Heterogenous System Architecture) jsou všechna jádra asynchronní a všechna jádra CPU i GPU mohou přistupovat k celé paměti RAM. Vrcholným modelem bude AMD FX-7600P s grafickým čipem Radeon R7. Ten má celkem 4 CPU jádra a 8 grafických CU jednotek. Procesor má takt 2,7 GHz, Turbo režim pak nabídne až 3,6 GHz. Těšit se můžete na 4MB L2 cache a podporu DDR3-2133 pamětí. Takt grafického čipu je 686 MHz. TDP spotřeba procesoru byla stanovena na 35 W. Stejnou spotřebu mají i ostatní procesory řady se standardním napětím.




klikněte pro zvětšení



Řada ULV se sníženým napětím nabídne jen 19W TDP a speciální business ULV řada končí dokonce na pouhých 17 W u dvoujádrového modelu, čtyřjádrové mají stále 19 W. Jde v podstatě o podobné procesory jako u běžných ULV, jen budou na trhu delší dobu pro korporace, které potřebují mít garantovanou dlouhodobou dostupnost jednotlivých komponent. Přehled všech devíti nových procesorů najdete v tabulce. Zajímavostí je PCI-Express x16 3.0 u standardních procesorů, zatímco ULV čipy se musí spokojit s PCI-Express x8 2.0. Samozřejmostí je podpora 4K výstupu, technologie pro upscaling z Full HD 1080p videa a TrueAudio. Díky tomu je zjednodušeno přehrávání videa, kdy CPU podle společnosti AMD v podstatě jen videosekvenci rozsekne na video, které předá GPU a zvuk, který předá zvukovému čipu a o více se nestará.





Na prezentaci srovnávalo AMD svůj procesor AMD FX-7500 (čtyři 2,1GHz jádra + 6 CU) s čipem Intel Core i7-4500U, které má dvě jádra a integrovaný čip Intel HD Graphics 4000. Podle měření v PCMarku má srovnatelný výkon a v grafických aplikacích má být dokonce o 50 % výkonnější. Intel má však výhodu ve 22nm výrobním procesu (navíc oznámil brzký přechod na 14 nm) a nižší 15W TDP. Oproti 19W modelu FX-7500 to ale není až tak dramatický rozdíl.




klikněte pro zvětšení



Zdroj: www.pcworld.com, www.theinquirer.net
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama