Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD uvádí Stream Processor

14.11.2006, Milan Šurkala, aktualita
AMD uvádí Stream Processor
Společnost AMD dnes uvedla na trh Stream Processor, PCI-Express kartu pro akceleraci nejrůznějších analýz nebo třeba výzkumů (HPC - High Performance Computing aplikace). Například finanční analýzy proběhly oproti zpracování na CPU (Pentium...
Společnost AMD dnes uvedla na trh Stream Processor, PCI-Express kartu pro akceleraci nejrůznějších analýz nebo třeba výzkumů (HPC - High Performance Computing aplikace). Například finanční analýzy proběhly oproti zpracování na CPU (Pentium 4 2,8GHz) 16x rychleji, aplikace naftařských společností a výzkum seizmických aktivit zaznamenal 20-ti násobný nárůst výkonu a Stanfordská univerzita dokonce 40-ti násobné zrychlení výpočtů zabývajících se výzkumem nejrůznějších nemocí.



V praxi to znamená, že práci původně zpracovávanou tři roky je počítač schopen zpracovat za jediný měsíc. A co že se to pod názvem Stream Processor vlastně skrývá? Nejde o nic jiného než o upravenou grafickou kartu s čipem ATi.

Základem by měl být Radeon X1900 XT se 48 pixel shadery taktovaný na 600MHz, každý z těchto shaderů se skládá ze dvou vektorových, dvou skalárních ALU jednotek a jedné branch execution jednotky. Čip navíc využívá služeb GDDR3 pamětí o obrovské kapacitě 1GB s efektivním taktem 1,3GHz.

Novinkou je CTM (Close To Metal) rozhraní, které dovoluje vývojářům snadno pracovat s instrukcemi podporovanými čipem. Těch by mělo být více než dva tucty a díky nim by se mělo dosáhnout vysoké paralelizace při zpracování, vždyť čip obsahuje 48 pixel shaderů. Podle AMD se k programu CTM připojilo již na 60 společností a výzkumných organizací. Zarážející je však cena, která činí $2600, což není právě málo.

Zdroj: www.amd.com, www.xbitlabs.com
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
Doporučujeme náš velký přehled desktopových grafických čipů.