Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD Vega Cube: 100 TFLOPS v ruce

20.12.2016, Jan Vítek, aktualita
AMD Vega Cube: 100 TFLOPS v ruce
AMD si připravilo v reakci na produkty NVIDIE také malou kostku plnou výkonných GPU Vega, která má poskytnout výkon 100 TFLOPS. O ní jsme se na našich stránkách ještě nezmínili, a tak to nyní napravujeme.
AMD Vega GPU Cube je zařízení s rozměry, které umožní je vzít do jedné ruky, ale to konec konců není zase tak důležité. Jde o to, že v tomto kompaktním provedení se ukrývají čtyři výkonné čipy Vega (Radeon Instinct MI25) a o nich víme, že mají výkon 25 TFLOPS v Half-precision (FP16). Čili 4 x 25 nám dělá 100 TFLOPS, což je velice slušné na tak malé zařízení.





A že mluvíme o FP16, tak je jasné, že Vega GPU Cube bude určena především pro systémy pro AI a hluboké učení, takže Raja Koduri (na fotografii) doufá, že se jeho Radeonová divize dokáže s takovým zařízením postavit NVIDII. Právě ta je aktuálně vedoucí firma na poli GPU akcelerátorů pro AI systémy a v poslední době se popichuje především s Intelem, který prosazuje své akcelerátory Xeon Phi. AMD tak přichází nikým nepozorováno a přináší své řešení.

To počítá s možností vrstvení jednotlivých "Vega kostek" na sebe a ty budou propojeny pomocí speciálního rozhraní, což umožní stavět velice výkonné a přitom malé superpočítače. V takovém případě nás ale musí napadnout, jako to bude mít AMD zařízené s chlazením, však jediný čip Vega 10 na kartě Radeon Instinct MI25 má TDP 300 W. To má i Tesla P100, ale NVIDIA z nich nevytvořila tak moc prostorově úsporné řešení jako AMD. Uvažovat můžeme o nějakém systému vodního chlazení, které je ideální pro odvod velkého množství tepla z malého prostoru, ale to ještě uvidíme. Ostatně AMD má s vodními chladiči už své zkušenosti, a to i v oblasti herních karet. Stále aktuální jsou její Radeony Fury X, které mají vodníka jako výchozí řešení.





AMD také ve svém materiálu zmínila, že Vega GPU Cube se svým výkonem vyrovná lidskému mozku, takže jde o výkon 100 TeraOps. Nicméně to vypadá oproti jiným informacím jako velice střízlivý odhad. Dharmendra S. Modha z IBM, vedoucí projektu SyNAPSE, mluví spíše o výkonu 38 PFLOPS, což je 380x více, než má jedna Vega GPU Cube. Každopádně se postupně plní předpověď Raye Kurzweila, známého vynálezce a futuristy, že ve 20. letech bude za cca 1000 dolarů k dispozici počítač, který dosáhne srovnatelného výkonu s lidským mozkem.

Zdroj: wccftech
Doporučujeme náš velký přehled desktopových grafických čipů.