reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD Vega možná už 5. června, v jakých verzích?

15.5.2017, Jan Vítek, aktualita
AMD Vega možná už 5. června, v jakých verzích?
S blížícím se představením karet AMD RX Vega se množí také zaručeně nezaručené informace, které nyní udávají, že tyto karty přijdou na trh už 5. června. V jakých podobách se mají dostavit?
Grafické čipy Vega jsou pro AMD v podstatě to, co jsou pro něj Ryzen ve světě procesorů, čili naděje, že dohoní konkurenci. Na rozdíl od procesorů však AMD oproti NVIDII tak dlouho nezaostává, a tak nemusí dohánět tak velké manko. Nicméně Vega jsou neméně důležitý produkt jako procesory Ryzen, neboť pokud selžou, bude to mít AMD už velice těžké. NVIDIA už představila první GPU generace Volta, které posunuje výkonnostní laťku ještě dále než Pascal. Dle nejnovějších údajů o 1600MHz taktu čipu Vega to vypadá nadějně, ale nepředbíhejme. Nyní se navíc výkonu věnovat nebudeme, i když o tom by měly leccos napovědět ceny, jež už byly zmíněny. Zda jim budeme věřit, to už je jiná věc.





Je velice pravděpodobné, že AMD představí herní čipy Vega na své konferenci na Computexu, která proběhne 31. května. Nikdo by se pak nedivil, kdyby samotné grafické karty přišly na trh už v pondělí 5. června, což vypadá věrohodně.

Vedle toho se objevily informace o samotných SKU, čili o produktech s čipy Vega, které mají být celkem tři. První z nich bude dle uniklých zpráv k dispozici za cenu 399 dolarů a má jít o Radeon RX Vega Core. Tato karta tak bude o 170 dolarů dražší než RX 580 a o 20 dolarů dražší než GeForce GTX 1070, takže by měla být i výrazně výkonnější (dnes jsou GTX 1070 už levnější).

Radeon RX Vega Eclipse bude sedět uprostřed s cenou 499 dolarů, což je o 100 méně než je původní cena GTX 1080, proti níž by tak pravděpodobně měla stát. Lze totiž očekávat, že AMD bude chtít zaujmout také cenou, však tuto kartu představí rok poté, co se na trh dostaly GTX 1080. Ty se přitom už prodávají i za ceny pod 500 dolarů.

Nakonec tu máme Radeon RX Vega Nova s cenou 599 dolarů, a to je opět o 100 méně než GeForce GTX 1080 Ti. Ovšem tato NVIDIA je na trhu jen krátce, a tak není divu, že 699 dolarů je stále aktuální cena a méně za ní zatím nedáme. Velice tak bude záležet na tom, zda Vega Nova svým výkonem předčí GTX 1080 Ti, čemuž výše zmíněná frekvence 1600 MHz nahrává, ale to je zatím jen číslo, které si nemůžeme spojit s konkrétním produktem.

Zdroj: techPowerUp
reklama