reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD vs. Intel na Mindfactory: červení vedou v poměru 87:13

8.6.2020, Jan Vítek, aktualita
AMD vs. Intel na Mindfactory: červení vedou v poměru 87:13
Teprve za červen se ukáže, zda Intel dokázal zaujmout běžné zákazníky svými novými procesory Comet Lake-S a mezitím tu máme čísla od německého prodejce Mindfactory, která se týkají už ukončeného května. 
Na výsledky prodejů procesorů AMD a Intel na Mindfactory jsme se už delší dobu nepodívali a právě nyní je dobrá příležitost si je ukázat, neboť jde o jakýsi výchozí stav platný pro dobu, kdy se ještě stále čekalo na procesory Intel Comet Lake-S. Ovšem už nyní tu máme i první čísla za červen, čili za dobu, kdy už je na trhu řada desktopových procesorů Core 10. generace.
 
- klikněte pro zvětšení - 
 
Nejdříve se můžeme podívat na vývoj objemu prodejů procesorů, který je znázorněn výškou sloupců. Jasně se ukazuje, proč je první kvartál označován za nejslabší období roku, přičemž naopak duben, kdy už v Evropě plně udeřil koronavirus, šly prodeje naopak značně nahoru a konkurovaly i předvánoční nákupní sezóně. Lidé tak kupovali nová PC, aby měli doma na čem pracovat (či hrát) a to se dotklo právě zvláště procesorů firmy AMD.  
 
Z grafu dále vyplývá, že obliba konkrétních kusů procesorů se moc nemění a z řad AMD to jsou zvláště modely Ryzen 9 3900X, Ryzen 7 3700X a Ryzen 5 3600. U Intelu pak vedou Core i9 9900K a 9700K, přičemž série 10 do této tabulky není zanesena, respektive ty se mohou skrývat leda pod "ostatními".
 
Nicméně za poslední měsíc je poměr mezi AMD a Intelem 85:15, takže kde jsme vzali 87:13 z nadpisu? Jde právě o čísla z prvního červnového týdne, která se týkají prodeje kusů, přičemž z hlediska tržeb je to pro Intel lepší díky tomu, že průměrná cena prodaného procesoru je v jeho případě vyšší. 

 

AMD

Intel

Prodej dle kusů

5.270 kusů, 87,25 procent,
průměrná prodejní cena €209,88

770 kusů, 12,75 procent,
průměrná prodejní cena €320,27

Tržby z prodeje

€1.106.065, 81,77 procent

€246.605, 18,23 procent

 
Čili tato čísla by už určitě měla vypovídat i o tom, jak se uvedly nové procesory Comet Lake-S a tak že už některé najdeme v podrobnějším výpisu. 
 
 
Zatím to tak moc dobře pro Intel nevypadá, neboť tu není ani náznak zvratu. Je ale třeba si uvědomit dvě věci, jednak to se skladovými zásobami a celkově s dostupností nových Intelů vypadá všelijak a potom mohou případní zákazníci čekat spíše na slabší a levnější modely i základní desky a ty na trhu zatím ještě pořádně nejsou. 
 
AMD má ale do měsíce přinést na trh nové Matisse Refresh, aby lépe odrazilo nápor Intelu a s nimi se začnou prodávat i desky s AMD B550, takže není na Comet Lake-S zcela nepřipraveno. Výsledky ale budeme pořádně hodnotit spíše až v době, kdy budou prodeje dnešních procesorů 9. generace z větší části nahrazeny 10. generací, neboť ta dle pohledu na ceníky přichází s odpovídajícími cenami, což však znamená mnohem lepší celkový poměr výkonu a ceny díky dvěm jádrům navíc pro Core i9 a Hyperthreadingu pro všechny. Až pak bude zřejmé, že Comet Lake-S jsou bez problémů dostupné.
 
Zdroj: Hexus.net


reklama