reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD vybaví další konzole a chystá 20nm produkty

12.12.2014, Jan Vítek, aktualita
AMD vybaví další konzole a chystá 20nm produkty
Máme tu hned dvě nové zprávy o AMD, z nichž jedna se týká chystaných čipů pro zbrusu nové konzole. Vedle toho AMD odhalilo své plány do budoucna, přesněji do příštího roku, kdy se mají objevit 20nm čipy.
AMD v poslední době dokázalo svá speciální APU dostat do obou hlavních herních konzolí, čili Microsoft Xbox One a Sony PlayStation 4, jež se značně podílí na celkových tržbách firmy. Dle IHS iSuppli AMD za každé dodané APU pro tyto konzole utrží kolem 100 dolarů. Nyní však CFO firmy AMD Devinder Kumar uvedl, že AMD bude brzy dodávat svá řešení pro výrobu další konzole, ovšem zatím není jasné, o jaké zařízení se jedná a nebyla zveřejněna ani firma, která je bude vyrábět. Jak Kumar uvedl, koncové produkty patří jiným firmám a AMD nepřísluší, aby o nich mluvilo před jejich uvedením na trh.





Nicméně pro AMD to znamená další možnost výdělku a je otázkou, zda půjde o čip založený na architektuře x86 nebo ARM, neboť Kumar zmínil obě tyto možnosti. Uvedl jen to, že se mu podařilo udat jak čipy s architekturou x86, tak s ARM, přičemž jeden z nich bude určen právě pro herní konzole. Co se týče finančního hlediska, AMD chce mezi roky 2016 a 2019 díky těmto produktům utržit kolem 1 miliardy dolarů.





V poslední době se také probírá plán firmy AMD pro příští rok a mluví se o 28nm, 20nm i 16nm produktech. Panuje tedy značná nejistota a zatím není ani jasné, zda nová APU Carrizo (nástupce Kaveri) v příštím roce zavítá mezi desktopy. Pokud ne, pak už to bude s desktopovými platformami AMD opravdu špatné.

Nyní se ale můžeme dovědět něco nového z úst Marka Papermastera, CTO firmy AMD, který mluvil o strategii své firmy pro příští rok. Dle něj se setkáme s novými 20nm a 28nm produkty, ovšem 16nm či 14nm nebyly zmíněny vůbec. Pokud tedy budeme střízliví, můžeme očekávat přechod GPU na 20nm výrobní proces, zatímco APU nejspíše ještě nějakou dobu zůstanou na 28 nm. Papermaster zdůraznil, že AMD pokračuje dle plánu, ale nestane se první firmou z těch, které hned skočí pro nejnovějším dostupném výrobním procesu.

Co se týče grafické divize firmy v příštím roce, Papermaster zmínil termín "refresh" a že se více dozvíme později. Můžeme se pouze dohadovat, co se pod tímto termínem schovává, ale z logiky věci to nevypadá na nic podstatného. Stále více se ale mluví o strategii, která bude zahrnovat právě osvěžení stávajících čipů Hawaii, ale také zbrusu nová GPU Caribbean Islands.

Zdroj: Hexus.net
reklama