reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD vypouští do světa Opterony X pro mikroservery

30.5.2013, Jan Vítek, aktualita
AMD vypouští do světa Opterony X pro mikroservery
Společnost AMD zařadila do své nabídky nové serverové procesory Opteron série X, které jsou určeny pro tzv. mikroservery, čili malé servery s nízkou spotřebou. Nová série X byla předtím známá pod kódovým označením Kyoto a její procesory...
Společnost AMD zařadila do své nabídky nové serverové procesory Opteron série X, které jsou určeny pro tzv. mikroservery, čili malé servery s nízkou spotřebou. Nová série X byla předtím známá pod kódovým označením Kyoto a její procesory jsou založeny na jádrech Jaguar x86 a obsahují rovněž GPU Radeon, které můžeme použít pro výpočty. Tyto procesory tak budou nasazeny proti serverovým verzím Atomů od Intelu.





Prozatím se série AMD Opteron X skládá ze dvou modelů, z nichž je výkonnější Opteron X2150 s rozmezím TDP 11 až 22 W. Ten obsahuje čtyři procesorová jádra pracující maximálně na 1,9 GHz, k tomu 2 MB L2 cache a GPU Radeon s architekturou Graphics Core Next se 128 Stream procesory na maximálně 600 MHz.

Opteron X1150 má sice spotřebu od 9 do 17 W a takt svých čtyř jader až 2 GHz, ale zato postrádá grafické jádro. Oba modely pak podporují až 32 GB paměti DDR3 na 1600 MHz, mají osmilinkové rozhraní PCI Express 2.0 a také dvě rozhraní SATA 6 Gbps i USB 3.0, osm USB 2.0 a rozhraní DisplayPort, HDMI a D-Sub. Díky tomu je můžeme považovat za plnohodnotné SoC, i když AMD o nich mluví jako o APU, což tedy v případě Opteronu X1150 není tak jednoznačné.

Již se také ví o prvním systému, který nová Kyota využije. Bude jím HP Moonshot vytvořený přímo jim na míru. Ceny jinak byly stanoveny na 99 USD, respektive 64 USD, což platí pro prodeje v tisícikusových sériích.

Zdroj: X-bit labs
reklama