reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
8.12.2020, Jan Vítek, aktualita
AMD úderem dnešní 15. hodiny vypustilo na trh novou grafickou kartu Radeon RX 6900 XT, která přichází za doporučenou cenu 999 USD. Na trh tak přichází nový hi-end od AMD, jehož soupeřem bude RTX 3090. 
FabledWarrior (177) | 9.12.20207:22
Ježiš tenhle autor je snad vůči AMD také zaujatý nebo co ­(nebo alt OBRa??­). Pořád pomlouvá paměťový subsystém Radeonů, protože nemá na papíru tak hustou propustnost jako konkurenční produkt ­- no a co? Paměťový subsystém v žádném případě není brzdou a toto nové řešení je evidentně lepší než to staré s širokou propustností, tak se s tím už smiřte a přestaňte o tom mluvit jako o něčem horším nebo podřadném.

O energetické efektivitě zde není ani slůvko? To že Radeon dokáže podat dost podobný výkon jako RTX3090, ale přitom se svého power limitu 300W ani nedotkne a GeForce jede neustále na 350W a ve špičkách tento limit i překračuje nestojí za zmínku?

A zase ten slavný RT, který pomalu nikdo nechce. Ale když už jsme u toho, viděl autor příklad Dirtu 5, který má RT efekty optimalizované na Radeony? Je velice zajímvé, jak tam GeForce RTX3000 dostává strašnou sodu. Tak mi tu nemluvte o slabém výkonu RT proti GeForce, když je to jen o tom, která firma si optimalizaci ve hře zaplatí. Nicméně vzhledem ke konzolím je asi jasné, na co se bude optimalizovat v budoucnu, že?
Odpovědět12  5
mareknr (256) | 9.12.20207:39
Vypustit beta verziu Dirt 5 do testov, ktora je pripravena pre AMD bol od tejto firmy dobry tah. A to zevraj AMD nema marketing. :­-­) Vobec ti nevadi, ze uplne odporuje vsetkym ostatnym vysledkom, ktore boli doteraz prezentovane? A o tych konzolach a optimalizaciach sa hovori stale dokola uz 7 rokov od prichodu PS4 a XboX One. Pritom sa nic za tu dobu nezmenilo.
BTW kde autor ohovara aktualne riesenie zbernice u AMD? Nikde nic take v clanku nevidim.
Odpovědět5  2
FabledWarrior (177) | 9.12.20208:58
Všechny dosavadní hry, ve kterých je RT, byly přímo vyvíjeny s nVidií, tudíž z toho profituje výkon GeForce. Dirt 5 je oproti tomu vyvíjen s AMD a hle, najednou je o dost výkonnější AMD. Já netvrdím že je výkonnější řešení AMD či nVidie, já říkám, že je ten výkon extrémně závislý na tom, s kým vývojář spolupracuje a pro čí technologie tu podporu přidává. Takže těžko můžeš tvrdit, že výkon v RT je vyšší u nVidia... evidentně není a vše je o optimalizaci.

Ano, mluví se o tom dlouho, protože se dlouho čekalo na to, až budou mít obě konzole společný HW a společný i s technologiemi, které jsou dostupné pro běžná PC. Ta doba přišla právě teď. Co jsi jako chtěl optimalizovat na jednu architekturu v době, kdy PS i XBOX měli rozdílné HW a každý podporoval něco jiného? Teď je situace úplně jiná, obě konzole mají Ryzeny a RDNA 2, to samé dostaneš i v běžném PC, takže teď už optimalizace budou fungovat. Vždyť si vem nové hry, které právě vyšly a jsou pro PS,XBOX a PC... všude dominuje AMD a to není nějaká náhoda nebo anomálie, tohle je nastupující nový trend ať se ti to líbí nebo ne.

Autor napsal: ­"... Shodná je také kapacita Infinity Cache ve výši 128 MB, jejíž úkol je dohnat právě to, co nové karty ztrácí na propustnosti své hlavní paměti, neboť 512 GB­/s už není na dnešní hi­-end nijak úžasná hodnota. ...­" V minulém článku doslova napsal, že ­".... RTX3090 nabízí podstatně lepší paměťový subsystém...­". V souhrnu to pořád vypadá, že si autor myslí, že řešení od AMD s úzkou sběrnicí, běžnýma GDDR6 paměťma a Infinity cache je nějaké horší a něco se někde musí dohánět. Ne, prostě paměťový subsystém u AMD se nyní skládá z více částí, nelze tedy koukat pouze na šířku sběrnice a jiná zažité dogmata. Evidentně je paměťový subsystém u Radeonů minimálně stejně výkonný jako na GeForce, ale díky své konstrukci se obejde bez zbytečně drahé široké sběrnice a drahých a zřavých GDDR6X pamětí, které snad ani nesplňují žádný JEDEC standard.
Odpovědět9  4
mareknr (256) | 9.12.202011:06
Tu sa ale nebavime iba o hrach ale aj o 3D Marku a jeho testoch na RT. A dalsia vec je, ze nevieme konecny vykon v RT u Ampere kariet v Dirt 5. Islo o beta verziu hry, na ktorej sa podiela AMD. Co by si povedal na to, keby v minulosti poslala NV do testov nimi podporovanu beta verziu hry, kde by jej vykon v AS bol ovela lepsi ako ten od AMD. A ktory by vobec nezodpovedal vsetkym ostatnym meraniam. To co AMD urobilo s Dirt 5 sa u NV casto nazyva hnusnym marketingom.

XboX One aj PS4 mali obe Jaguar CPU a rovnaku architekturu v GPU akurat s roznymi silovymi parametrami. A to ze sa bude vsetko optimalizovat pre AMD sa hovori od roku 2012. Nikto necakal na dnesnu generaciu. Proste je to sen fanusikov AMD a argument na obhajobu kupy ich GPU. Tie dnesne hry co spominas sa riesili vsetky v spolupraci s AMD. Tak isto ako ine hry sa riesia v spolupraci s NV a idu zasa lepsie na ich kartach. Nic sa v tomto smere nemeni. AMD sa akurat stalo viac aktivne v podpore hier a zacalo robit to, co NV robi uz davno. Odchytava popularne hry, ba ktorych potom spolupracuje a prezentuje na nich lepsi vykon.

Stale nevidim ziadne hanenie pamatoveho systemu AMD. Autor normalne popisal vsetko aj so spomenutou Infinity Cache. A vobec ma nenapadlo si domyslat, ze by bol horsi ako ten od NV. AMD karty maju predsa vykon na urovni konkurencie, takze limity v tomto smere nemaju. A inak mi to nevyplyva ani z tohto clanku.
Odpovědět4  3
cdwN (585) | 9.12.20200:35
Stejná bída, jako ty nVidie. Už v tom není rozdíl, co se AMD pochlapilo a konkuruje ­- cena bude hrozná a o dostupnosti ani nemluvě :O
Odpovědět3  0
Otázka je spíš jestli to není věcí vlády ČR, protože i když ty karty jsou jak říkáš drahé i přesto jsou nedostatkové.
Odpovědět0  2
DrQQ (301) | 8.12.202022:30
Sloveso vypouštět by mělo být spojováno s proudem ­(vypouštím rybník­) záplavou a tak podobně. ­"Bůh na to město vypustil celý nebeský rybník..­" AMD spíše odkapává.
Odpovědět6  1
Simik (356) | 9.12.20206:52
Vypustit se dá i jeden kus. Pokud potřebujete příklad: ­"Vypusťte Krakena.­".
Odpovědět6  0
DrQQ (301) | 9.12.20207:18
Kraken je pohroma může býti vypuštěn v jednom exempláři. Uznejte, že zvolání ­"Vypusťte Brouka Pytlíka­" už nemá ten efekt. Chcete snad tvrdit, že RX 6900 XT bude mít stejný dopad, jako Kraken?
Odpovědět2  1
Simik (356) | 17.12.202014:49
Nechápu souvislost s pohromou. Chytáte se stébla.

Vypustit lze i kapra do rybníka, zvíře do přírody atd..
Odpovědět0  0
snajprik (1558) | 8.12.202021:55
Až som sa musel pozrieť na meno autora čo to pisal. Som sa zlakol že som na inej stranke, či niekto s inej stranky tuna pisal članok :D Sony či microsoft, pripravuju nove hry STOVKY pre PS5 či Xbox čo budu plne podporovať RDNA2 zo všetkym, Full DX12 a autor tu basni o 3 smiešnych hrach čo si Nvidia zaplatila a kde ma podporu NVIDIACKEHO RT či DLS??? To ako fakt si myslite že herny svet sa bez tych 3 hrach sponzorovanych Nvidiou neobijde a preto hrači musia kupovať kvoli tym trom smiešnym hram len NVIDIA GPU?
Odpovědět5  5
mareknr (256) | 9.12.20207:29
Chcelo by to menej citat DDho. Ampere je proste v RT citelne vykonnejsi ako konkurencne karty, ktore akurat dotiahli Turinga. Nevidim dovod preco to popierat. A druha vec je, ze nie je ziadny Nvidiacky RT. NV podporuje standard DXR a tak to bolo od zaciatku. Preto v hrach, ktore pouzivaju DirectX, je mozne akcelerovat RT aj na novych AMD grafikach. Tie hry nepouzivaju ziadne proprietarne API na RT a to sa na jeho implementacii a propagacii podielala NV. A ked sa budes chciet odvolavat na 2 vynimky pouzivajuce Vulkan, tak to ani nerob. Vulkan nema stale oficialnu podporu pre RT ako je DXR v DirectX. Tak si k nemu NV naimplementovala vlastne rozsirenia, ktore samozrejme AMD podporovat nebude. Kazdopadne NVIDIA podporuje RT cez standardy a nema na to vlastne API. RTX nie je nove ci ine API pre RT. Je to nadstavba postavena nad DXR, ktora je optimalizovana pre NV grafiky a v tomto smere setri vyvojarom pracu.
Odpovědět3  2
Hnizdo (433) | 11.12.202012:37
Ty tri smesne hry myslis Cyberpunk, Control, Metro Exodus, Shadow of the Tomb Raider, Minecrafte a BFV? Covece vic takovych smesnych her by neskodilo :D Abysme to stacili ale odehrat...

Porovnejme s trapnym Godfallem nebo Dirtem, kde jsou odlesky pocitany v 640p. Huuuura.
Odpovědět0  0
nagger (60) | 8.12.202019:27
Fakt někomu RT chybí ? V praxi kvalitativní přínos 0, jen pokles fps ­- není spípš výhoda to nemít, tedy nemít tu možnost to omylem zapnout ? ;)
Odpovědět13  6
Riede (17) | 8.12.202019:53
Pokud alespoň momentálně stoji obě karty prakticky to samé pak není důvod rt zazdívat. Navíc jasné že u kompetitivní fps si to na 240hz monitoru nezapnete ale u her jako metro atd kde vám stačí 60fps a chcete se ­"pokochat­" prostředím nevidím důvod si to nezapmnout , hra s tim prostě vypadá lépe a pokud už ma i dobře ­"vycvičené­" dlss o grafiku ani fps nepřijdete. Je to budoucnost a cenu karty to asi taky nějak extrémně neovlivnilo tak proc to nemít , těch her které to budou schopny využít bude přibývat a budou diky tomu vypadat graficky jen lépe.
Odpovědět1  0
mareknr (256) | 9.12.20207:20
Ber to tak, ze niektori ludia vedia co je RT a aky je jeho prinos a nemusia predstierat, ze ziadny nue je. ;­) Ini to zrejme budu akceptovat az ked bude mat lepsi vykon v tomto smere aj AMD. Je to stale dookola to iste. Ked je v niecom lepsia NV, tak je to zbytocne a mrtve, nikto to nechce, nepouziva a nema to ziadny prinos. Ked je v niecom lepsie alebo ponuka nieco navyse AMD, je jedno, ze sa to pouziva este v menej hrach ako tie dopredu mrtve NV technologie, je to vzdy najvacsi objav vo vesmire s brutalnym prinosom, ktori vsetci chcu mat. :­-)
Odpovědět2  4
7R7 (18) | 9.12.20208:37
Chápem, v dnešnej dobe je mať na výber je zlé.
Odpovědět6  0
pravil člověk co nikdy nevytvářel žádnou hru a nevytvářel scénu v 3D prostředí. Kdyby ano, tak by jsi RT vítal s otevřenou náručí.
Odpovědět0  4
ST33Lcz (51) | 8.12.202017:12
No čekal jsem možná víc, uvidíme co ­(jestli vůbec­) nV s 3080Ti
Odpovědět2  1
Riede (17) | 8.12.202019:58
Ta bude výkonově stejná nebo podobná ve hrách jako 3090 jen za lepší cenu , možná taky něco kolem těch 1k dolarů jako 6900 namísto 1400? co ma doporučeno 3090. To se vyplatí buď lidem co chtějí max výkon a je jim jedno kolik zaplatí , s0íše se vyplatí koupit 3080 za normálni cenu a za 2 roky koupit 4080? za to co jste nekoupí ti­/90 ušetřil.
Odpovědět1  0
wrah666 (6205) | 8.12.202020:28
Víc než plně konkurenceschopný high end?
Odpovědět1  1
ST33Lcz (51) | 8.12.202023:41
To nemyslím, ale myslel jsem větší rozdíl oproti 6800XT. Pokud by byla 3080Ti s podobnám počtem SP jako 3090 a 20 GB vram taky za 1000 usd tak dává oproti 3080 větší smysl, než 6900XT oproti 6800XT.
Odpovědět6  0
Bespi (157) | 9.12.202010:22
RX 6900 je skrcena spotrebou. Da se ocekavat pokud nereference umozni jit tak na 400W tak ten vykon vyleze adekvatne navyseni poctu SP.
Odpovědět2  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.