Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
17.10.2019, Milan Šurkala, aktualita
Za kauzu s počtem jader u procesorů AMD Bulldozer a Piledriver musí společnost AMD zaplatit odškodné ve výši 12,1 milionů USD. Na jednoho zákazníka tak může připadnout až $300. Má to však i háček.
honza1616 (3692) | 21.10.201917:31
Stejně je to pakatel pro takovou firmu, ani se nedivim ze přistoupili na to mimosoudni vyrovnaní a přiznali ze udelali chybu
Odpovědět0  0
Diwiak (112) | 18.10.201923:22
Tak uz aj v USA sa naucili tunelovat :­-­)­) chapem to dobre ze KTOKOLVEK moze ziadat nahradu, aj bez dokladu?
Odpovědět2  2
Cemada (1221) | 18.10.20199:19
Chápu to dobře, že se jedná o mimosoudní vyrovnání?
Tzn. že se zase nedozvíme přesnou definici procesorového jádra.
Odpovědět6  1
armagedon (238) | 18.10.20199:47
Ano, jedinne pozitivni na teto kauze mohlo byt to, ze bychom se po letech dozvedeli nejakou exaktni definici co jeste procesorove jadro je a co uz ne. Takhle je to jenom vysumneni, amd asi nejakou kacku na prodejich uz vydelalo a tak ten letity, bezvysledny spor radeji symbolicky vyplatilo at ma klid.
Jinak co procesorove jadro je a co uz ne prece nemuzou definovat az finalni odberatele, ale jedine ti, co neco takoveho vymysli. Pokud vynaleznu neco noveho a reknu, ze se tomu bude rikat zelenomodry, pruhovany jednorozec se tremi chapadly, tak to tak proste bude, nebo ne? :o)
Odpovědět9  1
Cemada (1221) | 18.10.201911:37
Asi tak :­-­)

Osobně jako ­"laik­" bych za procesorové jádro považoval část­(i­) CPU, která dokáže logicky zpracovat nějaký příkaz.
Tedy logická jednotka. Matematická jednotka může být ­(a kdysi i bývala­) samostatně. Cache nemusí být vůbec, části potřebné pro vstup­/výstup a propojení s pamětí taky ne...resp. ty jen propojují, nezpracovávají data jako logická jednotka.
Jestli se v něčem pletu, tak mě opravte. Jsem strojař, ne návrhář CPU :­-D

Docela by mě zajímalo, jak to vidí ostatní.
Co je podle vás ono pověstné procesorové jádro? :­-D
Odpovědět8  0
wendak (458) | 18.10.201913:49
Až tak to neřeším, ale logicky mi sdílená FPU nevadí a když ji používají 2 jádra, tak pořád tam ty 2 jádra fyzicky jsou.
Stejně by se dalo spekulovat o Cache, ale tam to vyřešili už dřív, že je rozdělili na několik úrovní a sdílená je až ta poslední největší. Takže kdybych byl soudce, tak bych se spíš přiklonil k tomu, že tam ty jádra byly, ale jak říkám, šlo to mimo mě a Buldozer jsem ani nechtěl ­- dle testů nebyl nic extra, takže Intel to jistil
Odpovědět7  0
armagedon (238) | 18.10.201919:44
Ono kdyz bychom to obratili, tak se o tech procesorech vlastne ani neda rict, ze to jsou ctyrjadra. Nebyla to kocka, ani pes, napsat osmijadro mi prijde ospraveditelne tak, jak to popisujes a hlavne je to obchodne podstatne silnejsi a nevyuzit toho, amd by si ublizilo na jiz tak mizerne atraktivite rady jeste vice ­(kdovi, mozna by pak to slabe obdobi ani neprezilo a my bychom nikdy nezazili tohle prima obdobi, ktere rozjeli s Ryzeny­). Tak nebo tak ja jsem si techto CPU poridil hned nekolik a za svou cenu mi prisla na mnohe pouziti zajimava. Co ale pokladam ve veci za stezejni je ta vec, ze AMD se nijak netajilo tim, jak ta architektura realne pracuje a podrobny popis funkce byl na mnoha mistech detailne rozebran ­- zajice v pytli mohl poridit leda nekdo, komu to bylo zrejme stejne jedno. I kdyby bylo na obalech a prospektech napsano 4cores, misto 8, stejne uz by to nemelo vubec zadny vliv na realne dosahovany vypocetni vykon.
Odpovědět3  1
chaostheory (86) | 18.10.20192:29
Pokud mě zdejší diskutéři něco naučili, tak za to stoprocentně může Intel.
Odpovědět5  7
danton (24) | 18.10.20197:54
Já bych spíš řekl že Babišův AgroIntel...?
Odpovědět6  2
wendak (458) | 18.10.201913:06
Proč by za toto mohl Intel? Nesmíš číst příspěvky Jožkopowera, to je tady IT guru Jára.
Jelikož ani soudy neřekly jak to teda je, tak vlastně nikdo neví co jádro je a co ne.
Mě osobně je to celkem jedno, v oné době jsem Buldozery nikdy nechtěl a raději kupoval ­(sice dražší, ale lepší­) Intely a byl v klidu.
Odpovědět6  2
ZipX (191) | 19.10.201912:10
Ono samotne amd nepriamo priznava ze sa jednalo o 4 jadra a nie 8 jadra tym, ze aj ked maju na novej architekture RDNA zdvojene Cu jadra, tak pritom tento celok oznacuju za jedno Cu koli zdielanej cache.
V niektorych aplikaciach takto Navi dosahuje 2x vykon na Cu oproti Vege, v inych je to zas celkom rovnako
"Groups of two CUs make a ­"Dual Compute Unit­" that share a scalar data cahe, shader instruction cache, and a local data share. This way, AMD doubled the number of scalar units on the silicon to 80, double the CU count. Each scalar unit is similar in concept to a CPU core, and is designed to handle heavy scalar indivisible workloads. This massive redesign in SIMD and CU hierarchy achieves a doubling in scalar­- and vector instruction rates, and resource pooling between every two adjacent CUs"
Odpovědět1  2
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.