reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD zdražuje své serverové EPYC, Intel Sapphire Rapids se mají zpozdit

17.1.2022, Jan Vítek, aktualita
AMD zdražuje své serverové EPYC, Intel Sapphire Rapids se mají zpozdit
Zpráva od Mizuho Securities ukazuje, že v serverovém světě aktuálně není vše růžové, i když jak pro koho. Dozvídáme se o tom, že AMD zvyšuje ceny svých procesorů, což bude zřejmě spojeno i s údajně opožděnými Sapphire Rapids.
Mluvíme tu o zprávě Jordana Kleina (Managing Director, Mizuho Securities), který ovšem jen předkládá informace získané od Dolly Wu (VP a GM Datacenter/Cloud) ve firmě Inspur Systems, předního světového výrobce serverů.
 
 
Jde tak o údaje od velice dobře informovaného zdroje, dle nějž společnost AMD zvedá ceny procesorů EPYC dodávané všem svým zákazníkům o 10 až 30 procent a zároveň jim nedává k dispozici žádné užitečné informace o očekávaných dodávkách CPU či GPU. A že poptávka vysoce převyšuje nabídku, zákazníci jsou ochotni zvýšené ceny platit, což platí i pro NVIDII a v některých případech i pro Intel.
 
 
Vedle toho se očekává, že Intel nesplní svůj slib a nenabídne na trhu procesory Sapphire Rapids ještě v této polovině roku a spíše to bude až v září, kdy se tato nová serverová CPU objeví ve významném množství. Díky tomu může podíl AMD na trhu stoupat a právě proto si i tato firma bude moci ještě déle užívat tak vysokého zájmu o své procesory, který umožní je zdražovat. 
 
Sapphire Rapids přitom dle Dolly Wu nemají oproti své konkurenci příliš vynikat, což platí oproti dnešním EPYC Milan a samozřejmě i budoucím EPYC Genoa, které chce AMD letos vyslat na trh. 
 
Uvidíme tak, na jakém místě ve výkonnostním žebříčku nakonec Sapphire Rapids skončí, nicméně ty už lze dávno považovat za soupeře-vrstevníky pro Zen 4, což bude znamenat přinejmenším to, že Intel zde bude mít velkou nevýhodu v počtu jader. Těch mají Sapphire Rapids-SP nabídnout maximálně 56, zatímco Genoa se posune na 96. 


reklama