reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD ze zasadilo o snížení cen Radeonů R9

15.5.2014, Jan Vítek, aktualita
AMD ze zasadilo o snížení cen Radeonů R9
Dle nejnovějších zpráv se AMD zasadilo o snížení cen moderních grafických karet Radeon R9, které vyhnal nahoru zájem uživatelů. Ti je skupovali pro systémy, jimiž těžili virtuální měnu, což se projevilo i na dostupnosti.
Ceny grafických karet řady AMD Radeon R9 se tedy mají postupně srovnat, jak ohlásil Roy Taylor (viceprezident Global Channel Sales, AMD). Ten jednak zařídil změny v dodavatelském řetězci v Číně a také jednal s distributory i samotnými koncovými prodejci.





Grafické karty AMD Radeon R9 byly tedy velmi oblíbeným základem systémů, které těží virtuální měnu jako jsou Litecoin, neboť poskytují slušný výkon v GPGPU. Ceny se tak postupně vyšplhaly nad původní částky, s nimiž byly tyto Radeony uvedeny na trh.

Ceny referenčních i nereferenčních karet s vlastním designem tedy mají už v této době padat, a prý se dostávají i níže, než byly v době uvedení karet na trh. V zahraničních obchodech, jako je třeba Newegg.com, se dá Radeon R9 290X koupit už za 520 USD, přičemž původní cena byla 550 USD a ta se postupně nafoukla až na 750 USD.

Co se týče slabšího Radeonu R9 290, jeho původní cena byla 400 USD, pak narostla na 600 USD a nyní se měla vrátit na 380 USD a konečně Radeon R9 280X se vrátil ze 400 USD na 300 USD, R9 280 pak z 280 na 250 USD a konečně R9 270X z 250 na 200. V českých obchodech ceny většinou postupně klesají, ale nijak dramaticky a dá se říci, že v nich nenarazíme na tak vysoké ceny, aby třeba u Radeonu R9 290X odpovídaly 750 dolarům. Můžeme ale očekávat, že v nejbližší době ceny stoupat nebudou spíše půjde o další mírný pokles.

Zdroj: techPowerUp
reklama