reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
4.5.2023, Milan Šurkala, aktualita
Nová architektura procesorů AMD Zen 5 by měla přinést nemalé změny v paměťovém systému cache. Půjde o jinou formu sdílené L3 cache, dostat by se mělo i na zvětšení L2 cache. Mají existovat prototypy se 3 MB na jádro.
HoCh (295) | 5.5.20238:39
Zvýšení MT výkonu se dosahuje změnou organizace sběrnice nejen mezi jádry a jejich společnou vyrovnávací pamětí ­(cache­), ale i mezi jádry navzájem.

Z pohledu rychlosti by bylo ideální mít přímé spojení přes samostatné sběrnice mezi jednotlivými jádry i samostatné spojení mezi každým jádrem a vyrovnávací pamětí. Pak by byla délka drátů mezi koncovými body minimální a tedy i zpoždění přístupu způsobené omezenou rychlostí signálu po drátech. A taky by se nemuselo řešit řízení přístupu ke sběrnicím při kolizi požadavků jednotlivých jader. Jenže tehle řešení by vyžadovalo obrovské množství vodičů a způsobovalo problémy s jejich umístěním a výrobou tak, aby se nekřížily.

Proto se běžně používá kruhová sběrnice, na níž jsou všechna jádra i zdroje, které jádra potřebují. A tedy i společná vyrovnávací paměť ­(cache­). Ta sběrnice je obousměrná a požadavky i výsledná data se posílají tím směrem, kudy je nejkratší cesta mezi jejich zdrojem a cílem. Pro menší počet jader je to vyhovující. Ale při zvyšováním počtu jader se sběrnice a tedy i zpoždění prodlužují. A taky dochází častěji ke kolizi jednotlivých požadavků a nutnosti počkat na uvolnění sběrnice.

Ta žebříková sběrnice ­(viz obrázek na odkazu dole­) je kompromisem mezi plným propojením a kruhovou sběrnicí. Snižuje vzdálenost propojení jednotlivých bodů i množství kolizi, ale bude potřeba složitější logika řízení komunikace. Ta se bude snažit posílat požadavky i data pokud možno co nejkratším možným směrem a tak, aby nedocházelo někde po cestě ke kolizím požadavků..

Možná ještě poznámku k testování vlivu velikosti vyrovnávací paměti ­(cache­). Zkusit 3 různé velikosti vypadá jednoduše, ale je dobré si uvědomit, co to znamená z pohledu nákladů. Získání jedné verze procesoru vyžaduje kompletní návrh včetně výroby všech masek a tak každá testovací verze stojí v podstatě stejně, jako návrh celého procesoru. To jsou náklady ve stovkách milionů dolarů a něco takového by u AMD bylo ještě nedávno nepředstavitelné.

https:­/­/wccftech.com­/amd­-next­-gen­-zen­-5­-cpus­-feature­-reworked­-cache­-design­-larger­-l2­-cache­-per­-core­-rumor/
Odpovědět1  0
Irving (246) | 5.5.202314:29
Docela by mě zajímalo, jestli by šlo jádra a cache propojit přes interposer pomocí TSV. Interposer by mohl integrovat i V­-Cache, zajišťovat i propojení chipletů a I­/O čipu a být umístěn dole, takže by nebránil chlazení.
Odpovědět0  0
kutil05 (785) | 5.5.202315:36
Myslím že ne, je to vidět na vrstvené Cache, která na jeden čiplet vyžaduje, pokud si dobře pamatuji 36 tisíc spojů. Navíc Cache, je fakt citlivá na latence a prodloužení spojů už by mohl být problém. Co je reálnější, že by L3 vůbec nebyla na čipletech a zůstala jen na druhé vrstvě, o tom se uvažuje jako o jedné variante pro další generaci zmenšených jader, takže ten poměr už by nemusel být 96 ku 128 klasika a C verze , ale třeba dvojnásobek. Ale zda by se to vyplatilo i spotřebitelské CPU mimo servery, fakt nevím.
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.