reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD Zen 6 by měl být vyráběn 2nm technologií

15.4.2023, Milan Šurkala, aktualita
AMD Zen 6 by měl být vyráběn 2nm technologií

Ještě se neobjevily procesory AMD Zen 5, které očekáváme v příštím roce, a už se objevují zmínky o připravované nové generaci Zen 6, která má přejít na ještě pokročilejší 2nm výrobní proces.

Společnost AMD vyvíjí nové generace procesorů Ryzen a nyní jsou na řadě architektury Zen 5 a Zen 6. O jeden z úniků se postaral inženýr Md Zaheer na sociální síti LinkedIn, kde měl zveřejnit detaily o tom, na kterých projektech pracoval. Vedle údajů o tom, že na Zenu 5 pracoval od ledna 2021 do prosince 2022, se tu objevila i zmínka o tom, že v roce 2023 začal pracovat na architektuře Zen 6. Jádra těchto procesorů se údajně nazývají Morpheus a podle úniku by měla být vyráběna pomocí 2nm procesu. Není však jasné, zda se o výrobu postará TSMC nebo Samsung. Obě firmy by měly mít připraven 2nm proces v roce 2025 a Zen 6 se jistě dříve, než v tomto roce, nepředstaví (dá se čekat spíše rok 2026).
 
AMD Ryzen
 
Pokud jde o Zen 5, jeho jádra se mají nazývat Granite Ridge a AMD má představit také hybridní architekturu s úspornými jádry podobně jako Intel. V případě AMD by ale tato jádra měla mít jen omezený takt a menší cache paměť, nicméně architekturou a schopnostmi by měla být stejná. Očekává se také GPU na architektuře RDNA3+ a Artificial Intelligence Engine (AIE) pro zpracovávání algoritmů umělé inteligence. Zen 5 očekáváme v roce 2024.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama