reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD získalo Nitero s technologiemi pro bezdrátové VR

11.4.2017, Jan Vítek, aktualita
AMD získalo Nitero s technologiemi pro bezdrátové VR
Společnost AMD získalo klíčové technologie společnosti Nitero, stejně jako její nejdůležitější zaměstnance. Tato společnost přitom vyvíjí pokročilé bezdrátové technologie, které se mohou využít také ve VR a AR headsetech.
Málo známá společnost Nitero je tak slibným soustem pro AMD, které ji však nemělo odkoupit celou. Mluví se "pouze" o duševním vlastnictvím ohledně bezdrátových technologií a také o těch nejdůležitějších zaměstancích z řad inženýrů. AMD mělo mít zálusk především na "phased-array beamforming millimetre wave" čipy, které se mají uplatnit v bezdrátových systémech pro virtuální a rozšířenou realitu (VR a AR). AMD tak doufá, že tyto technologie stejně jako nová krev do jeho řad pomůže vymazat ze světa headsety potřebující kabely, díky čemuž se budeme moci lépe ponořit do virtuální reality, aniž by hrozilo, že se přitom zamotáme do kabelů. To by ostatně mohlo mít často i fatální následky a dnes se to řeší prostě tak, že si zakoupíme výkonný notebook nebo rovnou VR batoh, což je drahé, těžkopádné a na baterie náročné řešení.




Do AMD přešel i Pat Kelly, spoluzakladatel a CEO firmy Nitero, který tak bude nově pracovat jako podnikový viceprezident pro Wireless IP. CTO firmy AMD Mark Papermaster k tomu řekl, že vidí nepraktické headsety s kabely jako velkou překážku bránící v rozšíření technologií virtuální reality, a právě to má řešit nově nabytá technologie. Otázka je, jak s ní AMD bude chtít naložit a zda se chystá přijít s nějakým bezdrátovým standardem pro ostatní výrobce, nebo i s vlastními koncovými produkty. Jak ale známe AMD, mohlo by jít právě o něco jako FreeSync, čili o otevřenou technologii, k níž bude AMD dodávat vlastní hardwarová řešení.





Zmíněný čip firmy Nitero využívá bezdrátovou komunikaci v 60GHz pásmu, kterou už známe jako Wi-Gig. Ta je schopna zajistit několikagigabitovou komunikaci (myšleno více Gb/s) s velice nízkou latencí, a to pro VR headsety využívané v téže místnosti. V rámci ní ale pochopitelně nebude nezbytné zajistit přímý výhled mezi zařízeními.

Pat Kelly k tomu řekl, že jeho tým inženýrů se nyní zaměří na vývoj bezdrátových VR technologií, které budou určeny pro další generace headsetů. To je zatím vše, co se dozvíme.

Zdroj: Hexus.net
reklama