reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD zvýšilo své čtvrtletní tržby nad 2 miliardy USD

29.1.2020, Jan Vítek, aktualita
AMD zvýšilo své čtvrtletní tržby nad 2 miliardy USD
Společnost AMD včera zveřejnila své finanční výsledky za celý poslední rok, v němž dle Lisy Su firma dostala na trh dosud nejsilnější portfolio produktů za celou svou padesátiletou historii. Tržby dle očekávání rostly. 
AMD dokázalo za poslední loňský kvartál utržit 2,13 miliard dolarů, z čehož provozní zisk firmy činil 348 milionů a čistý zisk pak 170 milionů (0,15 USD na rozředěnou akcii). Dle non-GAAP principů to pak byl provozní zisk 405 milionů a čistý 383 milionů (0,32 USD). 
 
Za celý rok 2019 pak AMD utržilo 6,73 miliard dolarů, takže je zřejmé, že tržby 2,13 miliard za poslední kvartál znamenají růst. Ten je v meziročním srovnání rovnou padesátiprocentní a v mezikvartálním pak 18procentní. A nyní už to také znamená, že se konečně už velice prudce zvýšil zisk a ten provozní meziročně z 28 na 348 milionů dolarů (GAAP) nebo ze 109 na 405 milionů (non-GAAP). AMD tak už konečně začíná vydělávat zajímavé částky, a to i kvůli tomu, že se zvedly i marže. 
 
 
Aktuálně se také hodnota akcií firmy AMD pohybuje nad 50 dolary, kde dosud nikdy v historii ještě nebyla, a to ani v roce 2000. Lisa Su si ale ve svém proslovu všímala především toho, jakou aktuální nabídku na trhu její firma má a poukázala pochopitelně zvláště na silné portfolio s procesory EPYC a Ryzen.  
 
O růst tržeb se postarala především divize Computing and Graphics (1,66 mld. za 4. kvartál s meziročním nárůstem o 69 procent), zatímco Enterprise, Embedded and Semi-Custom naopak ztrácela. Nicméně právě tuto divizi by měl letos čekat dobrý rok, či spíše jeho druhá polovina, a to kvůli nástupu nových herních konzolí a Computing and Graphics si také chystá nové zajímavé produkty (Zen 3, Navi 20). Očekávat můžeme také další umořování dluhu firmy, který byl loni snížen o 524 milionů dolarů. 
 
Při srovnání tržeb celých let 2019 a 2018 tu ale moc velké rozdíly v tržbách nemáme, ovšem to bylo způsobeno kryptokocovinou, kvůli níž AMD ztratilo značné příjmy z prodeje grafických karet, ostatně NVIDIA na tom byla stejně. O grafické karty už tak mají zájem opět především hráči a poptávka je výrazně nižší, čili tržby z nich logicky nahradil prodej procesorů. 
 
Výhled do budoucna je takový, že za právě probíhající kvartál AMD dle odhadů utrží 1,8 miliard (+/- 50 milionů) dolarů. První kvartál v roce je ostatně obvykle slabý, takže i to bude představovat meziroční nárůst o více než 40 procent. Tržby bude směrem dolů dále tlačit právě divize Enterprise, Embedded and Semi-Custom, a to kvůli očekávanému nízkému zájmu o aktuální herní konzole. 
 
Pro celý letošní rok AMD předpokládá růst tržeb o 28 až 30 procent s hrubými maržemi kolem 45 procent, čili ty by se měly zvýšit jen mírně. 
 
Zdroj: TZ AMD


reklama