reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Americká vláda vypsala 10 mil. USD odměnu na skupinu REvil

10.11.2021, Jan Vítek, aktualita
Americká vláda vypsala 10 mil. USD odměnu na skupinu REvil
Americká vláda se zaměřila na známou ransomwarovou skupinu REvil a její spolupracovníky. Za informace vedoucí k jejich dopadení nabízí odměnu milionů dolarů a vedle toho se připravuje i speciální zákon Ransomware Disclosure Act.
Ransomware je už dávno problém především pro firmy a instituce, neboť počítačoví vyděrači rychle zjistili, že vypáčit pár set dolarů od běžných uživatelů je dřina a firmy mohou zaplatit najednou mnohem víc. Možná že jde také trošku o robinhoodovskou auru, jakou šifrováním dokumentů s osobními dopisy a rodinnými fotkami nikdo nezíská, ovšem nyní si konkrétně skupina REvil zase vysloužila značnou pozornost americké vlády. Ta totiž vypsala na její hlavní členy odměnu 10 milionů dolarů a v případě jejich spolupracovníků nabízí 5 milionů. 
 
 
Tato konkrétní odměna přichází v reakci na útok na firmu JBS Foods, který měl letos v USA výrazný dopad na celý průmysl zpracovatelů masa. Firma přitom v tomto případě zaplatila útočníkům 11 milionů dolarů v Bitcoinech a celý incident byl spojen právě se skupinou REvil, ačkoliv ta se tím sama nepochlubila. Má mít ale na svědomí i další útok na IT společnost Kaseya dne 2. července, od níž skupina žádala rovnou 70 milionů dolarů. 
 
Americká vláda přitom právě tento týden ohlásila, že nechala zatknout jistého Ukrajince Jaroslava Vašinského, který byl obviněn právě ze spolupráce s REvil a z toho, že se podílel na útoku právě na firmu Kaseya. Dle Ministerstva spravedlnosti USA mělo být také zabaveno 6,1 mil. USD v kryptoměnách a ministr Merrick Garland při té příležitosti označil kyberzločince celkově za velké nebezpečí pro celou zem, osobní bezpečnost jejích občanů, ekonomiku a národní bezpečnost. Uvedl také, že USA udělají vše pro to, aby ransomwarové zločince pohnaly před soud a dostaly zpět to, co získali od svých obětí.
 
Odměna byla vypsána v rámci Transnational Organized Crime Rewards Program (TOCRP), který funguje už od roku 1986 a dříve se týkal především překupníků drog. Chystaný Ransomware Disclosure Act má přitom za cíl zajistit autoritám potřebnou informovanost o útocích, čili ukládá firmám, aby v případě zaplacení výkupného do dvou dnů informovaly Department of Homeland Security (DHS) a sdělily, kolik útočníkům poslaly, v jaké měně a samozřejmě také aby uvedly veškeré možné informace použitelné k identifikaci vyděračů. Pokud se ale firmy rozhodnou nic neplatit, útok hlásit nemusí, což, pokud zákon projde, dá firmám další důvod k tomu, aby se s následky zkusily vypořádat samy.  


reklama