Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Amoi G6301 - Pocket PC s EDGE

14.1.2005, Pavel Bureš, článek
Amoi G6301 - Pocket PC s EDGE
Americký veletrh CES ještě neodkryl všechny skrývané novinky, důkazem toho je komunikátor Amoi G6301 s podporou rychlých datových přenosů EDGE, QWERTY klávesnicí a slotem na paměťové karty SanDisk TransFlash.
Klame tělem. Tak nějak bychom mohli popsat vzhled představeného zařízení. V normálním režimu vypadá jako celkem běžný mobilní telefon s OLED displejem o rozlišení 96 x 64 pixelů. Komunikátor je vybaven CMOS fotoaparátem s již použitelným rozlišením 1,3 megapixelu.

Pokud používáte Amoi jako telefon, k psaní textu a pohybu v menu slouží klávesnice s kulatými tlačítky s velkým rozestupem, přímo pod displejem je pětisměrná navigační klávesa a tlačítka pro příjem a ukončení hovoru.



Po otevření přístroje můžete vidět TFT displej o obvyklém PPC rozlišení 240 x 320 bodů, ale v landscape orientaci. Druhou věcí, která vás upoutá, je QWERTY klávesnice. Na první pohled nepůsobí moc dobrým dojmem, trochu připomíná "kalkulačkoidní" klávesnice PDA Philips Velo.



Procesorem je Intel XScale na frekvenci 300 MHz. Jedná se patrně o první zařízení se systémem Windows Mobile, které využívá paměťové karty SanDisk TransFlash. Velikost vestavěné paměti RAM není v tuto chvíli známa, ale vzhledem k omezené maximální kapacitě karet TransFlash (512 MB) by bylo dobré, kdyby Amoi měl alespoň 128 MB paměti.



Již vzhled dává tušit, že se nejedná o reprezentační nástroj, ale zařízení pro zábavu a multimédia. Komunikátor kombinuje kapesní herní konzoli a multimediální centrum s možností streamovaného poslechu audio a video souborů.


GSM/GPRS modul pracuje na frekvencích 900, 1800 a 1900 MHz a podporuje EDGE. S jinými zařízeními (např. PDA) se lze propojit prostřednictvím Bluetooth. Operačním systémem je Windows Mobile, ale zatím není jasno, jaké verze bude. Magneto má být uvedeno brzy, Amoi až koncem roku, takže by vývojáři stihli doladit případné nedostatky.

Rozměry přístroje jsou 105 x 5 x 24,8 mm.