reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
8.11.2022, Milan Šurkala, aktualita
Čína to s elektromobily myslí opravdu vážně a nikde na světě asi nenajdete tolik elektromobilek jako právě tam. Mnoho z nich už vstoupilo nebo vstupuje na evropský trh a analytici z Fitch Solutions předpokládají, že do 3 let vezmou šestinu evropského trhu.
pfranta (74) | 9.11.20228:37
Jenom 18%? Tak to čínské automobilky těžce podceňují :­-)
Odpovědět2  0
DarkRichelieu (1230) | 9.11.202214:48
Také si říkám že je to dost pesimistické, tedy pro Čínské automobilky. Ale EU může zavést ochranářská CLA ať už z jakéhokoliv důvodu. Nelidské pracovní podmínky zaměstnanců automobilek, Tibe, Ujguři, Ruský plyn, Invaze na Taiwan. Vždy se něco najde :D
Odpovědět0  1
Bison (809) | 8.11.202219:55
EU smeruje do recesie 18% je nereálnych, ak by odkúpili nejakú krachujúcu automobilku potom by to dali, skôr sú to také boľševické sny o plnení plánu, EU si i tak zlikviduje automobilky skôr ako vôbec spustia hromadnú výrobu elektroáut.
Odpovědět1  1
snajprik (1558) | 8.11.202220:35
Teraz vyhrali v USA Trumpovci a oni chcu vojnu s Činou, počitam ak nie tento, tak na buduci rok poletia na Činu sankcie ako na Rusko.
Tak že nielen sa odstrihneme od lacnich nerasnych surovin s Ruska ale aj lacnych vyrobkou s Činy, preto sa predpoklada ešte horšia inflacia na rok 2023, Pruser je v tom že značna časť aut čo sa u nas vyrobia idu smer Čina, tak že je to v prdeli, dnes som bol v Kauflande a tam boli ceni o 50% vyšie ako minuli tyždeň, ideme pekne do sračiek a to sme v 2014 boli najsilnejšou ekonomikou sveta :(
Odpovědět1  2
wrah666 (6205) | 8.11.202219:34
Překvapí mě, jestli to bude jen tak málo. S tím, co provedli Evropští štátníci místnímu průmyslu.
Odpovědět1  0
Mirek55 (602) | 8.11.202219:56
A to ještě nejde jen o čínská EV, ale i klasiku, která už pokořila některé zavedené značky i na našem trhu. Ono to těm libtardům nakonec bude muset dojít.
Odpovědět1  1
wrah666 (6205) | 8.11.202220:44
Prostá matematika: V ČR vyjde 8 hodin práce dělníka na skoro 50000 kč měsíčně. V Číně je to polovina, ale maká déle. V ČR vyjde ­"zastropovaná, levná­" elektrika na desetikorunu. V Číně ne. Zastropovaný, čili levný plyn bude za 30, v Číně ne... Tady, než prvně kopnete do země, strávíte kolik let obíháním úřadů. V Číně ne... A obráceně: TAM momentálně lijí do výzkumu miliardy dolarů. TADY ne. Tady se přechází na Americký způsob, kdy se zkoumá převážně jen to, co si zaplatí soukromá firma... TAM lijí miliardy do škloství. TADY snižujeme laťku, aby měl maturitu i jedinec, ještě před pár lety klasifikovaný jako lemra. ­(lehce mentálně retardovaný­) Nenapadá mě snad jediná oblast, kde bychom momentálně brutálním tempem neztráceli. Pokud se místní šéfíci nevzpamatují a nejpozději včera neotočí hodně razantně kormidlem, budeme za púár let totálně v pr...Z holé logiky vyplývá, že pár let ještě přežijeme z bohatství, co nashromáždili naši předkové. Akorát budeme holt kupovat všechno z dovozu. No a postupně tu krachne úplně vše a pak bum, nebude ani na ten levný dovoz. Skvělé vyhlídky.

PS: je potřeba si uvědomit, že spousta kroků je nevratných. Jednou zrušená výroba přichází o celé roky vývoje a jde obnovit, ale příšerně draho a zdlouhavě. Ovšem jednou zrušený důl ­(krom povrchového­) je zrušený definitivně. Do jednou rozrýpaných vrstev už se nezle vrátit, bylo by to neskutečně riskantní. Takže bum, jeden podpis, ekologové vřískají radostí. A milioyn tun hodnotné suroviny jsou navždy odepsané.
Odpovědět6  0
Jojioo (103) | 9.11.20229:31
To je celé veľmi zavádzajúce.

Áno, priemerný plat v číne tento rok je ­"len­" 1400­-1500€, ale treba si uvedomiť, že to je národný priemer miliardovej krajiny kde je obrovský rozdiel medzi životnými úrovniami v regiónoch.

Pretože napríklad nejaký malý farmár alebo lokálny chytač netopierov­/krýs zarobí len pár drobných a obrovské množstvo týchto ľudí proste stiahne národný priemer dole.

Na druhej strane sú tam ale veľké mestá s mesačným priemerom 3000€+ s oblasťami ako elektronika, strojárstvo, chémia... kde sú priemery 5K€ a viac ­(inžinieri kľudne 15K€ MESAČNE­). A to sa bavíme stále o príjimoch, nie cene práce ­(netvárme sa že v číne neexistujú dane­).

A ako áno, môžete argumentovať že to robia na podporu priemyslu, čo je aj čiastočne pravda, ale na svetovom trhu sa týmto stávajú nekonkurencieschopnými. A teda reálne sa tam deje, že firmy vo veľkom odchádzajú z číny do okolitých krajín. Niektoré čínske firmy začínajú výrobu dokonca aj v tej zlej a nevýhodnej EU.

Ďalšia vec sú tie početné štátne granty a príspevky do strategických odvetví v číne... Je tam komunizmus kde sa tí pri moci hierarchicky obklopujú svojimi poskokmi a pritakávačmi. Nebolo teda prekvapenie že väčšina tých peňazí skončila v tuneloch. Vidíme to aj na polovodičoch kde väčšina čínskych firiem skrachovala ­(HSMC, Tishuana s nespočtom pamäťových firiem­) a dokonca ani SMIC nefunguje udržateľne a po odstrihnutí štátnej podpory ­(napríklad kvôli kríze­) pôjdu do obrovských strát a krachu.

Čo sa týka surovín, tak čína je v tomto novom imperializme možno až príliš agresívna a niektoré krajiny kde čína investovala sa už teraz chcú osamostatniť pretože nevýhodné pôžičky od číny ruinujú miestne ekonomiky a tie krajiny z toho nemajú žiaden profit. Takže tá surovinová nadvláda číny sa môže veľmi rýchlo zosypať a vtiahne ich to do série vojen po afrike a južnej amerike.

No a ani tá energia v číne nieje taká ružová. Na papieri to majú regulované ale sú tam veľmi časté výpadky dodávok kvoli teplu­/zime­/dažďu­/suchu alebo politike... Napríklad keď nejaký Austrálsky politik spomenul zakázané slovo ­(Tajwan­) tak číňania chytii tantrum a uvalili okamžité sankcie na dovoz uhlia aj keď čínsky trh na to absolútne nebol pripravený...

Ale sú časti kde súhlasím. Na západe je obrovské množstvo zelených komunistov ktorí robia všetko preto aby to tu zničili a presunuli na východ. Takzvaná zmena svetového poriadku a ak sa nezobudíme tak na tom budeme veľmi zle. Ale aktuálne žijeme stále v luxuse. Nikto neposiela milión brancov do nezmyselnej vojny ktorú aj ak vyhrá, tak nič nezíska. A nikto tu nerobí šialené lokdawny kvoli čínskemu vírusu kvoli ktorým ľudia zomierajú na podchladenie, hlad alebo elementárne choroby...
Odpovědět0  0
Mirek55 (602) | 9.11.202210:55
„A teda reálne sa tam deje, že firmy vo veľkom odchádzajú z číny do okolitých krajín. Niektoré čínske firmy začínajú výrobu dokonca aj v tej zlej a nevýhodnej EU.­"

Tak to by mě zajímaly konkrétní příklady firem a jejich oborů. Ono se nakonec ukáže, že do EU jen expandují tzn. že zůstávají v Číně a rozšíří se např. kvůli clům i do EU. Při takových cenách energií je dost bláznivé jít do EU z jiného důvodu, proto také firmy z EU spíše utíkají nebo utlumují aktivity.

Státní podpory a granty ­- no tak to bude asi podobné jako v EU­-USA? Tam to taky není o zdravém kapitalismu bez státní podpory. Čínská energetika je proti té EU­-USA zdravá jak řípa a ten příklad s australským uhlím byla jen prkotina.

Válek v Africe, které povedou Číňani se fakt nebojím. Číňani nejsou NATO­-retardi, co nevidí dál než měsíc dopředu.
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (4502) | 9.11.202212:23
"Tak to by mě zajímaly konkrétní příklady firem a jejich oborů. Ono se nakonec ukáže, že do EU jen expandují tzn. že zůstávají v Číně a rozšíří se např. kvůli clům i do EU.­"

Tento důvod se ale nijak nevylučuje s ­"čínske firmy začínajú výrobu dokonca aj v tej zlej a nevýhodnej EU­". Příkladem může být např. výroba baterek. NIO už produkuje baterky ­(nabíječky­) v Maďarsku, stejně jako CATL ­(ten už má v Evropě dvě, plánuje třetí­), SVolt staví v Německu ­(v provozu 2023­) a jistě to nejsou zdaleka všechny.
Odpovědět0  0
wrah666 (6205) | 9.11.202212:55
Asi tak. Oni tu nezačínají výrobu, ale montáž. Výroba jede doma, sem se dovezou díly a tady se to smontuje a prdne se na to raztítko ­"made in eu­" a ještě se vezme dotace na vytvoření pracovních míst... Fabrika se postaví, místa se vypíší s platem a za podmínek, za kterých nelze pracovat. A když se pracovní místa ­"překvapivě a proti všem očekáváním­" nepodaří zaplnit, tak dá ministerstvo soubor razítek a oni si devezou i dělníky. ­(Třeba ETA nevím jestli stále má, ale MĚLA mongoly... Ano, pohodička, česká značka.. A montuje to v Hlinsku z Čínských dílů parta Mongolů. ­) ­(Pro rýpálky dodávám, že to není urážka, ale národnost. Mongol, Mongolsko...­) Místní pak dost hlasitě nadávali i do novin, že jsou problémy s hygienou a soužitím.
Odpovědět0  0
Mirek55 (602) | 9.11.202213:10
Částečně vylučuje. Pokud nějaká firma je donucena vyrábět zboží pro EU v EU, tak to není tak hodnotné, jako když čínská firma v Číně vyrábí pro čínský trh a mnoho dalších zemí ­(třeba i kromě EU­).

Pokud se běžně píše o upřednostnění či přesunu výroby z EU do USA, tak to jsme už ve velké krizi a proti Číně, Indii atd. jsme úplně v háji ­- oni mají levné energie, suroviny, roboty i lidi. EU zbyly částečně jen lidi, ale kvůli uměle vyvolané demografické a vzdělávací krizi prohráváme i v tomto.

Je nebezpečné být nepřítelem USA, ale být jejím přítelem je smrtící ­- to je jeden z hlavních důvodů, proč bez pořádného globálního otřesu máme jen minimální šanci. Vlastizrádní blbci nás ovládli, blbci nás prodali, blbci nám vnucujou stupidní propagandu a ideologie a my zatím vypadáme, že ani nemáme sílu na odpor. A to přesto, že všechna čísla jdou vytrvale špatným směrem a v posledních letech došlo k akceleraci úpadku.
Odpovědět1  0
Jojioo (103) | 9.11.202219:00
Áno, táto proti­-americká ideológia šírená našimi vlastizradcami ktorí spôsobili že sme 100% závislí na ruských energiách. Vďaka tomu si putin mohol diktovať vysoké ceny aj keď na svetových trhoch boli suroviny často výrazne lacnejšie, no a samozrejme využil našu závislosť na presadenie svojich strategických cieľov...
Odpovědět1  1
Mirek55 (602) | 9.11.202222:10
Víš, oni některé závislosti jsou zcela přirozené a užitečné. Rusko je blízko a vedou sem z něj trubky. Pokusy o nahrazení ruského plynu dražším americkým nebo arabským jsou jasným důkazem toho, že plácáš kraviny.
Odpovědět0  0
Jojioo (103) | 9.11.202212:52
Aple, Samsung, Xiaomi, Oppo a ďalší už presunuli výrobu mimo čínu buď čiastočne alebo úplne. Aj čínske značky tam ostávajú už len preto, že čínska vláda im robí obštrukcie. Podobne to je s inou elektronikou kde to čína zachraňuje už len tým, že komplikujú akýkoľvek dovoz do krajiny ­(či už na spotrebu, alebo prekládky v čínskych prístavoch­).

Textil, obuv a podobné lacné veci sa tam neoplatia už dlhšie...

Biotech v číne prešiel kompletne na koronavírus takže záujemcovia o čokoľvek iné to musia hľadať v iných krajinách...

Ten príklad s uhlím nebola prkotina. Austrália bola najväčší dovozca do číny takže to malo značný dopad. Ale hlavne to ukazuje, akým spôsobom tam rozhodujú, že aj kvôli malichernému dôvodu robia hneď také drastické rozhodnutia bez ohľadu na dopad na obyvateľov a firmy...

To je obrovský kontrast s EU, kde tie sankcie rozširovali extrémne pomaly a všade sa silno ­(a opodstatnene­) diskutovalo že to bude mať dopad aj na nás a nakoniec sa vždy schválil len nejaký kompromis...

Ak ste ceo­/miliardár v EU tak vám hrozí akurát to, že v horizonte niekoľkých rokov prídete o peniaze. V číne vám to znárodnia zo dňa na deň a ak sa vám to nepáči, tak vás pošlú do koncentráku na ­"prevýchovu­".
Odpovědět1  1
Mirek55 (602) | 9.11.202213:20
Objem zboží které Čína produkuje je obrovský a pro Evropana nebo Američana stále těžko představitelný, takže...

Vychvalování EU dneska? V době kdy kupujeme ruský plyn přeprodaný přes prostředníka s obrovskou přirážkou? Kdy podniky kvůli energiím končí?

Nevím co hrozí miliardářům v Číně a ani o tom nebudu spekulovat, já jen vím, že jich přibývá:­)­)­).
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.