reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Android dle StatCounter nahradil Windows jako nejrozšířenější OS

4.4.2017, Jan Vítek, aktualita
Android dle StatCounter nahradil Windows jako nejrozšířenější OS
Analytická společnost StatCounter dle svých údajů trvrdí, že Android se právě stal světově nejrozšířenějším operačním systémem, když předhonil Windows. Z trendu posledních let bylo ostatně zřejmé, že se něco takového stane.
Společnost StatCounter už před několika týdny vydala prohlášení, že Android brzy předčí Windows a bylo zřejmé, že tato skutečnost opravdu nastane, neboť vývoj k tomu nezadržitelně spěl, i když růst Androidu v posledních měsících zpomalil právě ve prospěch Windows akorát těsně před tím, než se obě křivky protnuly, jinak by tento moment nastal už dříve. Pochopitelně ale jde pouze o statistiku, neboť nikdo nemůže přesvědčivě říci, jaká jsou opravdová čísla.





Čísla z posledního měsíce ukazovala Windows s podílem 38,6 %, což je založeno na provozu na webu. Android byl stále druhý se svými 37,4 %, což se nyní změnilo na 37,93 % pro Android a 37,91 % pro Windows. Příští měsíc mohou mít Windows zase mírně navrch, ale jak je jasně vidět, jejich podíl bude dále klesat, pokud se nic zásadního nestane. To by ale muselo být velké překvapení.





CEO firmy StatCounter Aodhan Cullen to označil za milník v technologické historii, který představuje konec jedné éry. Však ještě v roce 2012 Microsoft dominoval se svými 80 procenty, což byla éra Windows 7 a Android 4.0 Ice Cream Sandwich, který se plácal dole pod úrovní OS X a iOS. Nyní už tu máme Windows 10 a Android 7.0 Nougat.

Tato čísla také vypovídají o tom, jak roste obliba mobilních zařízení pro využití internetu. Však Windows stále dominují PC trhu, zatímco Android znamená to samé pro mobily a tablety. Ukazuje to tak na klesající oblibu desktopů a notebooků, ovšem pro Microsoft je tu i přesto jeden světlý bod. Důležité regiony totiž stále preferují klasické počítače pro využití internetu. Například v Severní Americe stále vedou Windows s 39,5 %, iOS je druhá s 25,7 % a Android až třetí s 21,7 %. V Evropě má Windows dokonce 51,7 % a Android 23,7 %, takže ten celkově vede díky zbytku světa a především díky Asii s podílem 52,2 %.

Zdroj: Extremetech
reklama