reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Android vyhrál, Google zruší Chrome OS a připraví nový systém

30.10.2015, Jan Vítek, aktualita
Android vyhrál, Google zruší Chrome OS a připraví nový systém
Wall Street Journal přinesl informace o tom, že Google se chystá zrušit operační systém Chrome určený především osobním počítačům a představí jednotný operační systém, který je plánován na rok 2017.
Počítače s Chrome OS se u nás nikdy příliš nerozšířily, neboť se ani moc nenabízí. V případě stolních verzí jde především o Asus Chromebox. Populární jsou ale především na západě, ovšem ne dostatečně na to, aby měl Chrome OS budoucnost. Google se už dříve rozhodl jej zrušit, což nyní vyplynulo na povrch a v roce 2017 chce firma představit nový systém založený na Androidu, který bude určen i pro notebooky a desktopové počítače. Už v příštím roce ale ukáže jeho ranou verzi, ale to nebylo potvrzeno.





Není divu, že ze souboje s Chrome OS vyšel jako vítěz právě Android, však jde v současnosti s více než miliardou kopií o nejrozšířenější operační systém na světě, a to díky tabletům a chytrým telefonům. Chrome OS je přitom určen pro mobilní Chromebooky a stolní Chromeboxy, které se dostaly pouze na tříprocentní podíl na PC trhu.

Chrome OS vznikl ve snaze Googlu přinést systém založený na webových aplikacích běžících v prostředí prohlížeče, který by pracoval na jednoduchých a levných počítačích. V tomto se tedy podstatně liší od Androidu a i jiných systémů, které využívají lokálně provozované aplikace, díky nimž se nemusíme spoléhat na neustálou internetovou konektivitu a přijímat s tím spojená úskalí. Google se chtěl zaměřit na vývoj obou typů systémů, aby nakonec zjistil, který model je úspěšnější.

Nyní si Android tak bude moci převzít i trh s Chrome OS a můžeme také očekávat útok na výsostném poli firmy Microsoft, čili v oblasti notebooků a desktopů. I na klasický počítač si tak budeme moci nainstalovat Android a využít jeho Play Store pro stahování nových aplikací. Chromebooky a Chromeboxy také dostanou nové označení, které však ještě nebylo stanoveno, ale stávající modely mohou zůstat v prodeji a Google se zavázal, že bude jejich Chrome OS dále spravovat, ale už ne vyvíjet.

V tom můžeme také vidět analogii s Microsoftem a jeho Windows 10, které se z desktopů postupně rozšíří mezi telefony, konzole Xbox a také zařízení IoT. Android se bude jen rozšiřovat z opačné strany, čili z mobilních zařízení mezi notebooky a desktopy. Necháme se tedy překvapit, jaký systém si pro nás Google přichystá. Jisté je, že pokud má být tento nový systém založený na Androidu úspěšný i na PC a noteboocích, bude se muset značně změnit. Jde už jen o to, aby opravdu podporoval multitasking, čili současný provoz aplikací ve více otevřených oknech a na vývojářích těchto aplikací už bude to, aby je příslušně upravili pro provoz na velkých obrazovkách.

Zdroj: WSJ
reklama