reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Anketa: Úpadek Apple v tuctovou firmu?

19.9.2012, Pavel Kovač, anketa
Anketa: Úpadek Apple v tuctovou firmu?
Po smrti Steva Jobse se zdá, že Apple trochu přešlapává na místě. Předevčírem byl uveden nový iPhone a další zařízení. Světem však prolétly jen zprávy o větším displeji, tenčím těle a... vlastně nic převratného. Co se to s Applem děje?
Dnes se podíváme na Apple trochu jiným okem. Nebudeme se zde pouštět do žabomyších válek mezi zastánci a odpůrci Apple a jejich produktů. To si prosím nechte na jiné weby :-). Dnes se podíváme na Apple jako na běžnou firmu, která má své místo na trhu a snaží se prodávat své produkty. Je to zcela běžná firma, a to je třeba si hned na začátku uvědomit. Nepracují v ní mimozemšťané, ani nejsou zaměstnanci pohánění bohem Ra.


Apple McIntosch


A protože je Apple běžná firma, tak i běžná firma má nějakou hierarchii. A ten, kdo někdy pracoval ve větší firmě, určitě ví, že "šéf má vždy pravdu". Nyní však záleží na tom, jak byla firma stavěna. Jsou dvě možnosti. Buď byla a je stavěna standardně a tudíž "šéf má vždy pravdu". V tom případě má nyní Apple trochu problém a přesně to demonstruje iPhone 5 - ale o něm později. Nebo byla stavěna za dob Steva Jobse s daleko vyšší autoritou. V tom případě platí "šéf má vždy pravdu, a pokud pravdu nemá, tak má pravdu šéf". Pokud to bylo takto, má Apple ještě větší problém než běžná firma. Běžná firma by totiž změnu vedení či jednoho jedince ustála obvykle bez nějakého vnějšího projevu. Apple se však zdá, že běžná firma nebyla, resp. není. Proč?


Apple Food Chain


Přímý důkaz toho, že jablečná firma není běžnou firmou, je nedávné představení iPhonu 5, který vlastně neukázal nic nového a onen pro firmu známý "wow" efekt se tolik nedostavil. Za inovaci nepokládám výkonnější procesor a grafické jádro, ani větší displej. Navíc si připravil novinku ve smyslu nanoSIM. Tudíž opět musíte u operátora vyžádat novou SIMku.
 
On se vlastně ten wow efet nedostavil ani u iPhonu 4s, který byl již také bez Steva, ale tam se to dalo předpokládat. Asi nikdo nejásá nad servicepackem pro Windows. A iPhones 4s byl vlastně jen vylepšený iPhone 4. Není 4s náhodou zkratkou pro servicepack? Ne, nyní už opravdu spekuluji a nejspíše to znamená Siri, ale Apple to nikdy nevysvětlil. U iPhone 4s to tedy nikdo nepředpokládal, ale u zcela nové generace? Tam si všichni slibovali něco navíc, ono něco navíc je totiž pro Apple takřka povinností a bez toho se stává běžnou firmou.


Patenty


Patentová válka mezi Applem, Samsungem a zbytkem světa zaměstnává tuto firmu natolik, že se z ní stává vlastně taková virální reklama. A protože i antireklama je reklama, daří se Samsungu čím dál tím víc. Vidíte, jak jsem přešel z Apple na Samsung? Vadilo to někomu? Všiml si toho někdo? Předpokládám, že ano, ale přechod to již nebyl násilný. Před lety, kdybych napsal slovo Apple a Samsung vedle sebe, tak by to bylo jako srovnávat telefon a ledničku. Ale dnes? Jde o téměř rovnocenné firmy. Svět se mění a s ním i Apple. Nelze tomu zabránit, i kdyby se jakákoli firma třeba na hlavu postavila. A pokud se na hlavu postaví, tak si vlastně sama ublíží.





Pokud se podíváte na dnešní vývoj všech telefonů, řídí se dle Applu. Ano, jsou zde výjimky, ale není jich mnoho. Apple se tomu brání tím, že u soudu napadá dotyčné firmy. Je to však správný způsob? Nebylo by daleko lepší, kdyby přišel opět s něčím natolik převratným, jako byl ve své době iPhone? Opět by utekl konkurenci na druhou stranu cesty, image by stoupla a než by došlo k okopírování jejich designu resp. technologie, tak by si vydělal na další vývojový cyklus. Ano, je to možná naivní představa a nemusí fungovat, ale je to nějaká myšlenka. A z Applu nyní onu myšlenku necítím. Apple jsou zkrátka telefony a tablety vyšší třídy a nic víc. Nějaká invence v nich už není.


Krize - nebezpečí, možnost


V nedávné době se do krize dostala firma Nokia. A protože slovo krize je v čínštině složeno ze slova "nebezpečí" a "možnost", tak se firma transformovala. Do té doby vyráběla stále stejné telefony a doufala, že se budou prodávat stejně dobře jako dosud. Nyní má telefon s fotoaparátem, který dosahuje kvalit kdejakého kompaktu a dokonce je v něčem předčí. Má jiný design, než ostatní a jiný přístup. Zatím se zdá, že to Nokii až moc nepomáhá, ale věřím, že přijde doba, kdy se opět dostane na výsluní. Je trochu problém, že Nokia lehce zaspala a vybudovala si tím nedobré jméno. Toto jméno se s ní táhne i v době, kdy má velmi dobré produkty. Bohužel.




A zde cítím nebezpečí i pro Apple. Pokud se stane klasickou firmou, co jen prodává telefony a nevkládá do nich onoho ducha, který by je vyzdvihoval nad ostatní, může se potácet ve stejných problémech jako Nokia. Myslíte si, že Nokia a Apple jsou zcela odlišné firmy? Ne tak docela.


iPhone 5


Zpět ale k novince iPhone 5, kde si Apple pohrál jen s drobnostmi. Pokud se podíváme na původní iPhone (první verzi) a na novou v pořadí již 5. generaci, tak zjistíme, že se až tolik nezměnil. V době, kdy byl uveden iPhone první generace, se zcela vymykal tehdy obvyklému designu. Dnes je prakticky stejný jako okolní produkty. Ano, je to tak, že ostatní jsou podobní Applu. Ve své podstatě to je však úplně jedno, protože se tím smazává onen rozdíl mezi Applem a ostatními. A Apple s tím nic nedělá. Ano, války u soudu jsou pěkné, ale dnes už nikoho nezajímají a ve výsledku mohou působit, jako že Apple je ta chudinka, kterého okradli o nápad a on neví, co s tím. Osobně si myslím, že by Apple měl vědět, co s tím, a představit něco zcela nového. No uvidíme, zatím je to ve hvězdách a letošní rok pro Apple převratný už rozhodně nebude.




Vyvstává otázka, zda vůbec Apple někdy pochopí, že je potřeba onen vstřícný a inovativní krok udělat na jejich straně. Nelze totiž dlouhodobě odhrnovat konkurenci soudy a prosazovat svůj vlastně stále jeden produkt stále dokola. Trochu mě to připomíná stav, kdy firma přecházela na procesory firmy Intel. Tehdy zarytí fanoušci Applu plakali a v Intelu viděli záhubu Applu. Jakousi ztrátu identity. Když to vezmeme ale zpětně, o žádnou ztrátu identity nešlo a Apple vsadil na správného koně. A právě takový velký krok jako přechod na novou architekturu by měl udělat Apple i nyní. To, jaký krok to bude, resp. nebude, je však otázka. A nyní se vracíme k hierarchii vedení. Nebyl to právě Steve Jobs, který byl oním hnacím motorem? Nebyl to on, kdo přišel na poradu, bouchl do stolu a řekl: "Od zítřka budeme používat Intel"? A protože to byl šéf, tak měl pravdu.

Jaký zastáváte názor na firmu Apple v poslední době? Opět prosím, abyste se zdrželi komentářů, kde budete přirovnávat lidské bytosti ke skotu. Snažte se podívat na celý problém trochu pragmatičtěji.
Přežije Apple další desetiletí tak, jak ho známe?
V anketě šlo hlasovat od 19.9.2012 do 13.9.2013. Počet hlasujících: 177
Ano, Apple je stále inovátorem a zatím to nic nezmění.2 %
Ano, ale musí se vzpamatovat ze smrti Steva Jobse.15 %
Ne, pomalu se z ní stane další tuctová firma.77 %
Ne, číňané ji zcela zlikvidují.6 %
reklama