reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Apex Storage X21: až 21 SSD na jediné kartě, 168 TB a 31 GB/s

15.3.2023, Milan Šurkala, aktualita
Apex Storage X21: až 21 SSD na jediné kartě, 168 TB a 31 GB/s
Společnost Apex Storage představila pozoruhodnou rozšiřující kartu do slotu PCIe Gen 4 x16. Jmenuje se X21 a obsahuje 21 slotů pro SSD typu M.2 2280. To znamená možnost dosáhnout obrovské kapacity i rychlosti. 
Velmi zajímavým novým produktem je Apex Storage X21. Je to karta do slotu PCIe Gen 4 x16, což je možná vzhledem k určení trochu překvapivé a asi bychom čekali rychlejší rozhraní PCIe Gen 5. Tato karta totiž slouží k vytvoření obrovského úložiště s pomocí velmi rychlých SSD. Těch tu může být až 21. Karta se skládá ze dvou PCB, které vytváří jakýsi sendvič, a celkově na ně můžete nainstalovat 21 SSD typu M.2 2280, přičemž podporuje protokoly NVMe 1.4 i novější NVMe 2.0. Jiné rozměrové formáty SSD nejsou podporovány. Pokud použijete největší dostupné 8TB varianty, znamená to kapacitu až 168 TB, nicméně až se objeví i 16TB SSD tohoto formátu, měly by zde fungovat a max. kapacita by měla vzrůst na 336 TB. 
 
Apex Stora X21
 
Výrobce hovoří o tom, že jedna karta by měla dosáhnout přenosových rychlostí až 30,5 GB/s u čtení a 28,5 GB/s u zápisu. Pokud jde o náhodné přístupy, zde pak hovoří o více než 10M IOPS u čtení i zápisu. Průměrná latence u čtení má dosahovat 79 µs, zápis se pak může chlubit ještě kratší hodnotou 52 µs. Karta má vedle napájení přes slot PCIe k dispozici také dva 6pinové konektory, což by znamenalo možnost dodávat až 225 W, nicméně výrobce hovoří o tom, že typická spotřeba karty by měla být okolo 95 W. Chlazení je pasivní, vyžaduje však rozumnou cirkulaci vzduchu ve skříni. Podporována jsou i disková pole RAID, nebylo však přesně řečeno které typy. Záruka je doživotní, nicméně zatím neznáme oficiální cenu novinky. 
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama