reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Aplikace Facebooku měly schválně zatěžovat baterie iPhonů, tvrdí bývalý zaměstnanec

2.2.2023, Milan Šurkala, aktualita
Aplikace Facebooku měly schválně zatěžovat baterie iPhonů, tvrdí bývalý zaměstnanec
Že má Meta nějaký nový skandál, asi nikoho už moc nepřekvapí. Nyní se objevuje informace, že v rámci testování měly aplikace společnosti jako Facebook nebo Messenger schválně zvyšovat spotřebu elektrické energie.
Máme tady další problém společnosti Meta. Bývalý zaměstnanec Facebooku, George Hayward, totiž tvrdí, že aplikace jako Facebook nebo Messenger mohly pro provádění testů schválně zvyšovat svou spotřebu a ve výsledku opotřebovávat akumulátory telefonů svých uživatelů více, než bylo nutné. Podle něj šlo o "negativní testování", kde se mělo zjišťovat, jak se budou aplikace chovat při nestandardním chování (nejde o výjimečnou praktiku, ta se ale obvykle týká např. testování nesprávných vstupů nebo nestandardního chování uživatele). Hayward pracoval ve Facebooku 3 roky, ale na tomto testování se nechtěl podílet.
 
Meta logo
 
Když podle svých slov vyjádřil svůj nesouhlas s nadřízenými, které varoval, že to může lidem škodit a ublížit, bylo mu řečeno, že ubližování malé hrstce lidí pomůže velkým masám. Společnost Haywarda propustila a ten Metu zažaloval u federálního soudu na Manhattanu. Podle žaloby tak Meta a její aplikace zbytečným plýtváním baterií pro své testy může způsobit, že uživatelé nebudou mít přístup ke svým telefonů tehdy, když to nejvíce potřebují. Jak se celá kauza vyvine, to se pochopitelně teprve ukáže.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama