reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Apollo Lake: pro výkonnější low-endová PC

18.4.2016, Jan Vítek, aktualita
Apollo Lake: pro výkonnější low-endová PC
Intel na svém IDF16 představil chystanou generaci nízkovýkonných, a tudíž i nízkospotřebových procesorů, které chystá pod označením Apollo Lake. Ty si leccos vezmou z generace Skylake a určeny jsou pro low-endové počítače různých typů.
Apollo Lake bude nová generace procesorů či SoC, která nastoupí za starší procesory Braswell založené na procesorové architektuře Airmont. Půjde pochopitelně stále o 14nm procesory, jež už mají využít architekturu Goldmont a Intel je má nasměrovat do nových levných All in One, mini PC (NUC), hybridních PC, notebooků, tabletů, atd. Některé z nich by se mohly představit již za několik týdnů na Computexu 2016 a dle očekávání by měly být na trhu k dispozici včas před tzv. sezónou back-to-school. To znamená před koncem prázdnin.





Jaké hlavní výhody Intel slibuje? Nejde o nic překvapivého, neboť prezentace mluví o nové procesorové architektuře s vyšším výkonem, což platí i pro grafiku s iGPU 9. generace (Skylake). Pak tu je dle očekávání nižší spotřeba a s tím spojena delší výdrž na baterie a pak také možnosti pro šetření nákladů. Tam patří podpora více USB portů (nebudou třeba případné další kontrolery), podpora pamětí LPDDR3 i DDR4, snížení nároků na napájecí systém, atd.





Intel také ukázal příklad nasazení nového SoC Apollo Lake, a to na malinké desce s rozměry 55 x 82 mm. Ta může nést téměř veškerý hardware a společně s možnostmi samotných SoC může generace Apollo Lake výrobcům zajistit průměrné snížení výrobních nákladů o 7 dolarů, aniž by tím výsledný produkt nějak utrpěl.





Výsledkem může být třeba upravený Cloudbook s cenou aktuálně mezi 169 a 269 dolary. Ten má dle specifikací Intelu mít 2 GB paměti a 32 až 64 GB pro data, takže v něm nenajdeme žádný klasický HDD či optickou mechaniku. Výrobci by mohli použít již existující návrhy notebooků pro 11,6" až 14" displeje a procesory Celeron a Pentium generací Bay Trail-M a Braswell.

SoC Apollo Lake s procesory Goldmont a iGPU 9. generace slibují hardwarové dekódování HEVC a VP9, pamětí LPDDR3/4, klasických zařízení se SATA / eMMC 5.0 nebo až se 4 linkami PCI Express a nezapomnělo se ani na USB typ C. Dle serveru Anandtech má Intel nabídnout následující referenční design pro nová SoC a počítače 2 v 1: 11,6" displej s rozlišením Fulll HD a 10bodovou dotykovou vrstvou, 4 GB paměti LPDDR3-1866, 64GB M.2 SSD (rozhraní SATA) nebo 32GB eMMC, bezdrátový modul s Wi-Fi 802.11ac, volitelný M.2 LTE modem, integrovaná webkamera, sada senzorů (okolní osvětlení, akcelerometr, přiblížení, magnety pro automatické zapnutí/uspání) a samozřejmě i USB typu C. Ten má umožnit i napájení a dobíjení samotného počítače. Výbava by tak měla být lepší při zachování cílové ceny.

Intel však Apollo Lake dosud ještě oficiálně nepředstavil, takže na plné specifikace si ještě počkáme. Především tu jsou otázky ohledně nové procesorové architektury Goldmont.

Zdroj: Hexus.net
reklama