reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Apple A14X pro nové Macy otestován, jak si vede?

6.11.2020, Jan Vítek, aktualita
Apple A14X pro nové Macy otestován, jak si vede?
Společnost Apple se chystá už za několik dní představit své nové počítače Mac, které budou založeny na jejích vlastních procesorech A14X Bionic. Díky serveru Apple Insider se můžeme podívat na to, jaký bude jejich výkon. 
Apple Insider objevil v databázi benchmarku Geekbench 5 záznamy o testech procesoru Apple A14X Bionic, který se má stát základem prvních počítačů Mac, jež po dlouhé době nebudou založeny na procesorech x86. Apple tak postupuje rychle, i když se samozřejmě nedá očekávat, že jeho vlastní procesory budou už nyní schopny nahradit x86 v celém produktovém spektru. Právě naopak, začne se zlehka a zvolna. 
 
 
Dne 10. listopadu by Apple měl představit pravděpodobně dva či tři počítače s A14X Bionic, a to konkrétně 13" MacBook Pro a také nový 13" MacBook Air, které dá dohromady Foxconn. A pokud by to měl být ještě třetí, dá se sázet na 16" MacBook Pro od společnosti Quanta. 
 
Samotný Apple už dříve v tomto roce rozdával svůj Apple Developer Transition Kit, který měl vývojáře aplikací připravit právě na notebooky s jeho hardwarem založeným na architektuře ARM. Ovšem tento počítač podobný modelu Mac Mini byl vybaven čipem A12Z, oproti němuž má nový 5nm A14X nabídnout výrazný pokrok ve výkonu a ten dle výsledků v Geekbench 5 skutečně přijde. 
 

CPU/Platforma

Geekbench 5 single

Geekbench 5 multi

A12Z

1.118

4.657

A14/iPhone

1.583

4.198

A14X/Mac

1.634

7.220

Intel Core i9/Mac

1.096

6.869

 
Je tu především velice slušný jednovláknový výkon, který se však dal očekávat vzhledem k tomu, co předvádí A14 pro iPhone. Vedle toho tu ale máme i vysoký vícevláknový výkon, takže to vypadá, že přechodem na ARM nové MacBooky nic neztratí, ostatně skóre je vyšší i v porovnání s Core i9 v 16" MacBook Pro. Ovšem jde pochopitelně jen o jeden test, takže si raději počkáme na příští úterý a na to, co Apple představí.  


reklama