reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
31.10.2021, Milan Šurkala, aktualita
Na YouTube se objevil rozsáhlý test schopností nových procesorů Apple M1 Pro a Max, který ukazuje rozdíly výkonu v mnoha různých testech. Soustředí se především na smysluplnost příplatku za 32jádrové GPU.
odb (514) | 1.11.20218:24
Za mna ocakavane vysledky.
Bola by hamba ak by tieto nove CPU so specialnymi akceleratormi nepodavali vysoky vykon ulohach priamo sitych na mieru tych akceleratorom.
To iste nizsi vykon pri ­"neoptimalizovanych­" ulohach. Nejde urobit zazracny CPU, to by ho uz malo AMD alebo Intel. Ak by Apple urobil univerzalny CPU, kde by neuprednostnil niektore ulohy­(spomiane akceleratory­), tak by mal naskok hlavne vdaka novemu vyrobnemu procesu + nejaky z generacneho skoku­(vyvoja­). AMD a Intel by ho +­- dorovnali v dalsej generacii.
Apple si urobil CPU sity na mieru sebe a na to je dolezite nezabudat pri porovnavani s univerzalnymi CPU od AMD­/Intel s kopou historickych veci, ktore si nemozu dovolit len tak vyhodit. V univerzalnom svete je asi nerealne zladit vyvoj SW a HW tak aby islo zahodit stare veci a postavit uplne nove CPU. To by chcelo roky synchronizaovanych priprav na vsetkych stranach.
Odpovědět1  0
Tosuja (41) | 1.11.202118:14
Neverim na tu ­"historickou­" vymluvu pro x86 procesory ­- uz desetileti se jejich CISC instrukce prekladaji na ­"mikroinstrukce­" krere se vykonavaji. Takze jak to tak vidim, je to RISC CPU s CISC nalepkou nahore. Hodne bych se divil, kdyby efektivita byla horsi, nez 99% cisteho RISC CPU.
O M1 taky nemuzete mluvit jako o specializovanem CPU, jak M1 tak x86 jsou univerzalni CPU s vylepsenimi. Apple je spis SOC nebo APU, takze graficke ­(a tim padem multimedialni­) obvody jsou hezky integrovane. Totez prece dela Intel, ze ano? Vykon je jinde, system prakticky stejny.

Apple je definitivni ukazka, ze ARM architektura muze byt srovnatelna s x86 vykonove, ale taky za srovnatelnych provoznich podminek ­(tzn. nelisi se radove­). Je treba taky nezapominat, ze Apple ma vyhodu lepsiho vyrobniho procesu nez Intel­/AMD.
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.