reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
1.3.2022, Milan Šurkala, aktualita
Apple je znám tím, že navzdory svému spíše high-endovému zaměření svých produktů dokáže prodávat mainstreamové objemy. Ukazuje i to poslední průzkum, který se zaměřil na telefony, kde Apple hraje úplně jinou ligu než ostatní.
honza1616 (3625) | 3.3.20228:57
Pokud dám stranou lidí co si Apple kupují kvůli jednotnému ekosystému protože doma těch výrobku mají víc. Tak ten zbytek jsou jen ovce co si to kupuji jen protože to mají kamarádi a je to ­"IN­"
U puberťáků to platí dvojnásob, nemáš iPhone tak jseš socka a jseš vyloučen z kolektivu,
Pamatuji když přišel první iPhone, byl jsem na střední škole, jeden spolužák si to koupil a do týdne to mělo dalších 10 lidí
Další příklad uvedu moji kolegini z práce a pul roků starý pripad, dotáhla si iPhona a když jsem se jí na to ptal, tak že to má koupené od děcek, protože oni to mají taky, když jsem si hodil do srovnávače parametry vyskočila na mě nabídka produktů o tisíce levnějších modelů ­(samo že Android­) ukázal jsem jí to a trochu nechápala

Nejsem proti Applu ani jiné značce nijak zaujatý,
jak jsem řekl, pokud to někdo kupuje kvůli tomu že má další třeba 4 produkty od Applu tak budiž.

Já sám mám S8, teď mám předobjednaný S22, matce jsem před 2 roky vybral Samsung z nějaké nižší řady, její přítel chtěl taky telefon a vybral jsem mu dle aktuální nabídky Nokii, další kolegini v práci GooglePixel
Kolega v práci si minulý rok koupil S21 ultra, teď už to stihl vyměnit za S22Ultra, říká když už drahý telefon tak jedině Samsung xD ...jinak je stejného názoru jako já a taky není zaujat k nějaké konkrétní značce
Odpovědět0  2
zzw30 (221) | 2.3.20228:33
To bude zčásti taky tím, že Apple ­(a nejen Apple, i ostatní firmy­) masu uživatelů dokázal přesvědčit, že ten nový iPhone ­/ smartphone prostě potřebují, a masa za tím jde.
(ale nejen nový, ale obecně smartphone je dneska považován za takovou samozřejmost jako je sporák nebo lednička... Hlášku ­"a naši aplikaci máte?­" slyším denně snad desetkrát­)

Otec už snad počtvrté rozbil iPhone, a zase si ho musí koupit. A zase brečí kolik ho to bude stát peněz. Říkám mu na to: ­"Tak proč si nekoupíš nějaký obyčejný hloupý krám co stojí zlomek tohohle, když to rozbíjíš?­" ­- ­"Ale já už mám iCloud, iMessage, jsem na to zvyklej...­" ­- ­"No tak dobře ti tak."
Odpovědět1  2
Milan Šurkala (4502) | 2.3.20228:55
Zrovna v tom přesvědčování, že je potřeba za každou cenu nový iPhone, Apple moc dobrý není. Má nejlepší dlouhodobou SW podporu ze všech značek ­(na iPhonu 6S z roku 2015 pořád běží nejnovější iOS 15 z letoška, nemluvě o letité podpoře bezpečnostních záplat poté, co už není nový iOS podporován ­(ještě teď vychází bezpečnostní záplaty na iOS 12, tedy na iPhone 5S z roku 2013­). Nemám pocit, že by telefony z roku 2015 mohly mít nejnovější Android 12. Ten někdy nemají ani loňské telefony.

Ostatně i průzkumy a studie ukazují, že uživatelé si iPhony nechávají podstatně déle než Androidy. Průměrná délka života iPhonu se pohybuje někde lehce přes 4 roky, u Androidu je to jen okolo 2,5 roku. Ten Váš případ s otcem je trochu o něčem jiném. To je dáno tím, že rozbíjí telefon, ne tím, že by nestačil ten starý a potřeboval nový kvůli nějaké novince.
Odpovědět2  1
zzw30 (221) | 2.3.20229:58
Tak ono jak Apple tak Google taky přesvědčili lidi, že je normální potřebovat co dva roky novou verzi OS. To naprosto nechápu, drtivou většinu záplat, úprav a tweaků by šlo určitě udělat tak, že není potřeba dělat celou novou verzi OS, která zase potřebuje nový HW.
Bohužel jsem nějakou dobu vyvíjel pro Android a iOS, takže vím že spousta věcí je prostě uměle omezená ze strany dodavatele OS. Vývojáři jsou tlačeni do toho, aby zbytečně targetovali novější OS a vyšší API i když to není vůbec pro danou aplikaci potřeba. V aplikačních obchodech pak nastavují podmínky tak, že jen poslední OS je podporovaný, takže to zase uživatele nutí k upgradům, které často ani vůbec nepotřebují.

Můj otec je jen příklad částečně zmanipulovaného člověka, rozbíjí telefony často, ale před pár lety mu stačil obyčejný telefon na volání a zprávy, s knihovnou hudby a videama na paměťovce ­(kde si přes kabel ukládal i jiné data, jako na USB flash disk­). Dneska na volání a zprávy prostě iPhone potřebuje. Musí mít Viber a Whatsapp, i přesto že má volání a SMS zadarmo, a na ty lidi z V­/WA má logicky i telefonní číslo. Musí mít iCloud a platit si data, protože do iPhonu tu paměťovku s hudbou nedostane. Už přešel na iPhone SE, ale níž se snad jít nedá.
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (4502) | 2.3.202211:35
"To naprosto nechápu, drtivou většinu záplat, úprav a tweaků by šlo určitě udělat tak, že není potřeba dělat celou novou verzi OS, která zase potřebuje nový HW. ­"

No ale to přece Apple nedělá. Vždyť jsem Vám na příkladu ukázal, že ty bezpečnostní záplaty dělá i na 9 let starý telefon a kvůli absenci aktualizací uživatele netlačí k upgradu. Navíc díky tomu, že nevyrábí low­-end, ale high­-end s výkonným HW, tak i po 6 letech nejnovější iOS běží na těch starých telefonech stále dost svižně, takže ani tím je nenutí k upgradu. A novější iOS nerovná se novější telefon právě proto, že je to tak dlouho podporované i na těch starších telefonech. Co je na tom mít iOS 15 na iPhonu 6S? Je tam s tím nějaký problém? Trpí tím upgradem uživatel? Jak ho Apple nutí k upgradu telefonu, když mu to na tom jeho 6­-7 let starém telefonu pořád běží?

Naopak nevidím, že by Apple nutil uživatele k častějšímu upgradu a intervaly výměn skutečných uživatelů to i potvrzují. iPhony vydrží v aktivním životě mnohem déle než Android. Pokud ty telefony nerozbíjíte jako Váš otec, Apple se stává ve výsledku levnější, než je jeho cena, protože za dobu, kdy vyměníte tři Androidy kvůli tomu, že už na tom nic neběží a není to aktualizované, můžete mít stále v pohodě teprve druhý stále softwarově aktuální Apple.
Odpovědět1  0
Cox (80) | 2.3.202223:44
On volani a zpravy zadarmo ma, ale ti co s nim komunikuji mit nemusi, rpto Viber, WhatsApp atd.
Chytry telefon bez rozumneho datoveho pripojeni moc dobre nefunguje, proste vsechno se presunulo online. Kdyby chtel, dostane do telefonu hudbu i potrebna data pomoci datoveho kabelu ale pres iCloud je to samozrejme pohodlnejsi, neni treba nikam nic pripojovat, kopirovat atd.. A co se tyce hudby ­- za par korun mesicne lze mit k dispozici ohromnou knihovnu hudby.
Rekl bych ze jste vetsi ­"bratr zpatecnik­" nez vas pokrokovy otec :­-D
Odpovědět0  0
maraou (460) | 3.3.202211:07
Pro takové lidi je ideální kupovat mobily v bazaru. iPhone 8 za pár šestáků, pokud má baterii alespoň v 80% kondici.
V bazarech je těch mobilů plno.

Loni mi ukradli nový telefon, na přechodnou dobu mi kamarád půjčil 6S z roku 2015!!! a světe div se! Všechno fungovalo úplně normálně... Skoro bych nepoznal že to není moje SE z roku 2020.

Android byl vždycky po dvou letech v klinické smrti odezva aplikací nekonečná. Třebaže baterka mu vydržela 2x delší dobu , nežli jablku... no ale vždycky je to něco za něco.
Odpovědět1  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.