reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Apple Macintosh dnes slaví 40 let existence

24.1.2024, Milan Šurkala, aktualita
Apple Macintosh dnes slaví 40 let existence
Je tomu už 40 let, co se objevil počítač Apple Macintosh. Od té doby prošel mnoha turbulencemi, málem zanikl, aby se pak ve formě iMaců vrátil na výsluní. Dnes boduje zejména v mobilní variantě MacBooků.
31. prosince se objevila jedna z nejslavnějších reklam na světě, 1984 od Ridleyho Scotta, která propagovala blížící se počítač Apple Macintosh. Ta se odkazovala na slavné dílo 1984 od George Orwella. O necelý měsíc později, 24. ledna 1984, byl Macintosh představen. Tento počítač nevynikal zrovna rychlostí, měl 8MHz procesor bez FPU, 128 kB RAM, jednu disketovou mechaniku a černobílý (1bitový) displej s rozlišením 512×342 pixelů. Zásadní ale bylo to, že počítač byl vybaven myší a grafickým uživatelským rozhraním. Jeho maximální spotřeba činila dle specifikací Applu 60 W. Dnes je to tak 40 let od doby, co byl tento počítač představen.
 
 
V roce 1987 přešel na barevný displej, rok 1994 pak znamenal přechod na procesory PowerPC. Tou dobou už ale Macintoshe zdaleka nebyly moc na výsluní a měnit to začal až návrat Steva Jobse do Applu v druhé polovině 90. let. To se pak představil průhledný iMac G3 a současně se postupně upustilo o jména Macintosh, které bylo zkráceno na Mac a iMac. V polovině roku 2005 byl oznámen začátek přechodu na procesory Intel, od kterých se pak začalo upouštět od konce roku 2020 a dnes je na Apple Silicon kompletní nabídka počítačů Apple. Zásadní jsou ale pro Apple především mobilní verze, notebooky MacBook.
 
Zdroj: imore.com, obrázky (Macintosh: http://www.allaboutapple.com/, CC BY-SA 2.5 IT, přes Wikimedia Commons) (iMac G3: David Fuchs a Rama, CC BY-SA 4.0, přes Wikimedia Commons)


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama