reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Apple možná chystá VPN službu a vlastní vyhledávač

9.9.2020, Milan Šurkala, aktualita
Apple možná chystá VPN službu a vlastní vyhledávač
Společnost Apple neustále rozšiřuje portfolio svých služeb, které by měly být výraznějšími zdroji příjmů než dnes. Nyní se objevují informace, že by se mohla objevit např. vlastní služba VPN nebo vyhledávač.
O společnosti Apple je známo, že chce snížit svou závislost na hardwaru a iPhonech zvláště. Ty dodnes tvoří téměř polovinu příjmů společnosti (cca 44 %). Nyní se objevují zvěsti, že Apple nakupuje spoustu dalšího serverového vybavení, které může sloužit k rozšiřování iCloudu, ale i k zavedení jiných služeb. Jednou z věcí, která je předmětem spekulací, je vlastní systém VPN. Ten by dával smysl i díky tomu, že se společnost snaží o vysokou bezpečnost a soukromí svých uživatelů, takže vlastní řešení by to ještě umocnilo.
 
Apple logo
 
Další možností, která by mohla nastat, je vlastní vyhledávač s důrazem na soukromí uživatelů. Sám Apple má webcrawler Applebot, který by tak našel nové praktické využití. Nyní se používá např. pro návrhy v Siri. Na jednu stranu by tím Apple přišel o nemalé příjmy od Googlu, který mu platí za výchozí vyhledávač, na druhou stranu by v dlouhodobém horizontu mohl i získat, pokud by se jeho vyhledávač dostatečně rozšířil a dokázal vyhledávání přes svůj systém náležitě monetizovat (což je ale kvůli dominanci Googlu docela těžký oříšek).
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama