Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Apple nabírá zpoždění, čtečka otisků prstů v displeji asi až v roce 2025

14.3.2023, Milan Šurkala, aktualita
Apple nabírá zpoždění, čtečka otisků prstů v displeji asi až v roce 2025
Společnost Apple sice v minulosti přinášela spoustu inovací, v poslední době ale v mnoha oblastech zaostává. Vedle absence rychlého nabíjení je to např. absence čtečky otisků prstů v displeji. Počkat si máme minimálně ještě dva roky. 
Apple to v poslední době schytává za nedostatek inovací. Občas sice přijde s novými prvky, které pak ostatní kopírují, ale není jich tolik, kolik bychom asi čekali. U telefonů je zarážející např. absence podpory rychlého nabíjení, které se u čínských novinek stává už řádově rychlejším, další se týká odemykání telefonu. Tam sice prorazil se svým Face ID, které bylo jedním z příkladů, kdy Apple předběhl svět a spolehlivost tohoto systému je stále vysoce nadprůměrná, mnoha lidem ale vyhovoval starší systém pomocí otisků prstů, Touch ID. Tlačítko z iPhonů zmizelo a uvolnilo tak místo většímu displeji, mnohá konkurence má už ale roky čtečku otisků prstů v displeji. Apple stále ne a podle posledních zpráv ještě nějakou dobu mít nebude. 
 
Lightning port na Apple iPhone 6S
ilustrační obrázek, © Raimond Spekking / CC BY-SA 4.0 (přes Wikimedia Commons)
 
V nedávných únicích se totiž objevila informace, že Apple by se opravdu měl k Touch ID vrátit i u iPhonů. Tento systém má např. u nových iPadů, tam je to ale v zamykacím tlačítku, nikoli pod displejem. Pod displej by ale Touch ID mělo zavítat u iPhonů. Tyto úniky ale hovoří o tom, že uvedení snímání otisků prstů si u Applu vyžádá minimálně další dva roky, což by znamenalo rok 2025 a iPhone 17. Spekuluje se, že současně se zavedením Touch ID pod displej by se pod něj mohly podívat i senzory pro Face ID, takže bychom se zbavili výstřelů, průstřelů nebo možná i celého Dynamic Islandu. Toto se původně mělo stát už za rok s iPhony 16, ale funkce měla být o rok odložena. 
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.