reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
10.7.2020, Milan Šurkala, aktualita
Společnost Apple je známá tím, že opravy jejích produktů jsou často komplikované a drahé, neboť byly oficiálně dostupné jen v oficiálních (příp. partnerských) servisech. Nově ale rozšiřuje jeho Independent Repair Provider Program i do Evropy.
honza1616 (3625) | 15.7.20202:58
Tak to se divim, to jsem myslel ze by i peklo driv zamrzlo
Odpovědět0  0
drk22 (775) | 11.7.20209:47
Takže zruší ty nesmysly které blokovaly telefon pokud v něm nebyl původní díl nebo i byl ale z jiného telefonu? A co příslušenství, jako kabely co přestaly po updatu fungovat? A taky je otázka kolik ty ­"originálníů součástky budou stát. Oprava každé drobnosti výměnou zákadní desky za cenu větší než je cena přístroje je celkem nanic...
Odpovědět0  0
Tech-boy.lukas (1254) | 11.7.202013:45
to si nemyslím, proto chcou aby se servis registroval. Dle mě bude telefon zamčený pro neoriginální opravu stále, ale neoficiální servis ­(registrovaný­) dostane návod jak ho opravit aby díl nezablokoval. Jinak by nějaká registrace byla bezpředmětná, kdyby šel telefon opravit jen tak.
Odpovědět0  0
drk22 (775) | 11.7.202015:31
ale to není o tom co si kdo z nás myslí, ale o tom jak dosud apple přistupoval k opravám. A stačí si projít videaa na youtube aby bylo partné, že cokoli po záruce = kupte si nový model.. Jakmile se našly servisy co nabídli zákazníkům opravu za rozumnější cenu tak apple udělal vše aby to znemožnil.
Taky by tohle mohlo znamenat: ano umožníme opravu i u jiného servisu ale za setejných podmínek jako ve značkovém.
Odpovědět0  0
Tech-boy.lukas (1254) | 11.7.202016:02
?? a nepíšu něco podobného? že nejspíše apple neotevře svůj systém natolik aby ho mohl opravit kde, kdo?
Odpovědět0  0
drk22 (775) | 11.7.202016:33
Nevím jestli to fakt nepíšu dost srozumitelně nebo co. To není o tom aby to nemohl opravit kdekdo ­(spousta servisů se naučila to opravit i tak­), ale aby se to nikomu nevyplatilo, čili vlk se nažere a koza zůstane celá ­(a zákazník zase ­"utře hubu­").
Podstatně důležitější je, aby přestali uměle bránit výměně komponent a to nejen za neznačkové.
pokud by to platilo jen v rámci záruky tak by se to dalo jeětě zkousnout ale jakmile řeším pozáruční opravu tak nikomu není nic do toho jak si to opravím a jakou komponentu vyměním.
Odpovědět0  0
Tech-boy.lukas (1254) | 11.7.202016:52
Já bych spíše řekl že točíte pokaždé o něčem jiném. Takže zákazník který si koupí extra drahý mobil s extra drahýma službama, automaticky počítá že servis a údržba toho extra drahého zařízení bude levná? To je jako si koupit bentley a počítat, že nahradní díly budou stát stejně jako na dacii.
Odpovědět0  0
drk22 (775) | 11.7.202018:53
Tohle ale není o ceně jako takové.
1. Ono to v USA zas není tak drahé jako u nás
2. oni chtějí za opravu často triviálních věcí peníze které představují větší částku než zbytková cena toho zařízení. Tj pokud ten ­"drahý­" mobyl má cenu 6000,­- tak nedám 8000,­- za jeho opravu! Vtip je v tom že by to pak opraví třeba za 500 u neznačkového servisu, protože šlo často o jednu levnou součástku + půlhodinu práce technika.

Přirovníním jako bych si koupil to bentley a oni by za 3 roky v servise chtěli za výměnu tlumičů cenu jako za celý nový bentley!
Odpovědět0  0
unreall (481) | 12.7.202011:21
No tak skúste dostať to auto do nefunkčného stavu, koľko zaň zaplatíte. Splietate dve úplne odlišne veci
Odpovědět0  0
drk22 (775) | 12.7.202011:34
Jasně ono je auto bez tlumičů ve ­"funkčním stavu­". Ale dobře tak jinak, odejte vám v autě třeba ta miňovaná baterka ­(bez ní si asi moc nezajezdíte že­) a za její výměnu budou chtít v servise to samé jako je cena toho auta a pokud si tam budete chtít dát nějakou vlatní tak ji auto odmítne nebo dokonce přejde do stavu permanentní mrtvoly, už Vám to dochází o čem je řeč?
A pokud máte dojem že to nesouvisí s realitou tak si najdete na youtube roztomilá videa od pána jménem Louis Rossmann.
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (4502) | 12.7.202012:02
Nechci se nějak zastávat Applu, ale mohl bys to trochu více brát v kontextu toho, jak funguje auto a jak telefon. Baterka v autě je sice velmi důležitá, ale také velmi levná věc. Můžeš mi říci, jaký ekvivalent takové malé věci najdeš v telefonu? Něco levného, co se dá vyměnit? Vždyť telefon je v podstatě displej ­(skoro půlka telefonu­), základní deska ­(druhá skoro půlka telefonu­), tělo a baterka. Výměna baterky v Applu rozhodně nestojí jako celý telefon, byť je to hodně drahé ­(klidně by to mohlo stát třetinu­).

Všechno ostatní je buď součástí základní desky nebo součástí displeje a tam není až tak překvapivé, že to stojí skoro jak nový telefon. Když má starý telefon cenu poloviční proti novému a měníš tedy půlku starého telefonu za novou, tak mi vychází, že cena této nové půlky bude rovna ceně celého starého telefonu. Zjednoduším. Displej 2000, deska 3000, baterka 500, celý telefon 8000. Pokud ten starý telefon má nyní hodnotu třeba 4000, tak není překvapivé, že nová deska vyjde na 3000, tedy skoro jak celý telefon.

Vždyť když budeš mít 30 let staré auto s hodnotou 5000 Kč, tak tě nové pneumatiky také vyjdou na 10 tisíc, dvakrát dráž než auto. Podívej se i na jiné telefony. Všude je výměna za novou součástku hodně drahá sranda, protože starý telefon má sice nižší cenu kvůli svému stáří, ale vyměněná komponenta je nová, a tedy stojí tolik, jako nová.

Pochopitelně to, jak moc je bráněno výměně, zda zabránění má své opodstatnění ­(mnohdy ho nemá, někdy mít může­), je věc jiná. I v tom autě bych byl rád, kdyby se např. v elektronických systémech hrabal někdo, kdo ví, co má dělat.
Odpovědět0  1
drk22 (775) | 12.7.202012:33
Jo můžu, třeba obyčejnej rezistor, kondenzátor tranzistor atd. Nebo konektor. Když opominu že apple není jen smartfoun tak na něm je známá kauza ohledně čtečky otisků, kdy apple uměle bránil její výměně byť za uriginální díl...
Kdyby to co píšeš o sterám autě s hodnotou 5000 byla pravda tak se asi lidi hromadně nebudou rozčilovat na praktikami applu.
A fakt se velmi pleteš pokud si myslíš že to sovisí s cenou nových dílů.
Projdi si ty videa na youtubu ať víš o čem je řeč najlépe to popisuje ten maník na kterého jsem odkazoval, který těm nešťastníkům co je ve začkovém servise podobně doběhli dělá pozáruční servis.
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (4502) | 12.7.202013:31
"Kdyby to co píšeš o sterám autě s hodnotou 5000 byla pravda tak se asi lidi hromadně nebudou rozčilovat na praktikami applu.­"

Tomuhle nerozumím. Co na tom není pravda? Vždyť stará auta stojí i pár tisícovek. To není pravda? Sada pneumatik nestojí pár tisícovek? To není pravda? A on ti snad někdo prodá nové pneumatiky za desetinu ceny jen proto, že máš staré auto za desetinovou cenu? Já jsem si tedy nevšiml, že by mi někdo prodával díly na auto za čtvrtinovou cenu proto, že moje auto má nyní čtvrtinovou cenu proti novému. Ty to tak snad máš?

Jako ano, mnohdy se dávají menší slevy na servis za starší auto ­(já to tak třeba mám, ale rozhodně ne adekvátně aktuální ceně auta­), ale nová věc je prostě nová věc a není důvod, aby nová věc stála jako stará jen proto, že se montuje do starého produktu. Lidé se nad praktikami Applu rozčilují proto, že Apple je známý tím, že je drahý, ale podobně to máš i u jiných výrobců. Cena náhradních dílů obvykle tvoří značnou část aktuální ceny starého telefonu a nemusí to být Apple ­(teď jsem se díval třeba na Huawei a na vlajkové lodě byla neoficiální výměna za 6000, což také není málo a taková částka bude ještě horší, až cena toho telefonu dále klesne­). Neříkám, že servis Applu není velmi drahý. Je, a to hodně. Nicméně dnes, kdy se musí řešit např. i vodotěsná ochrana, se ani nedivím, že výrobci nechtějí, aby to opravoval kdekdo a pak to lidé házeli na reklamaci, že do toho zatéká... Třeba na tabletu jsem baterku měnil sám, ale na telefonu bych si to asi nedovolil.

Někdy to prostě smysl má, někdy ne. Třeba u Touch ID chápu, že Apple nechce, aby si tam někdo vyráběl neoriginální díl a ten tam neoriginálně montoval, protože je to věc, kde je dost důležité, aby to bylo všechno správně ­(jak po stránce HW, tak i SW­). Tady mi nepřijde nic špatného na tom, že je vyžadována odborná a oficiální oprava. Ale třeba nedávno jsme tu měli článek o Epsonu, který naprosto nesmyslně zabraňoval opravě nádržky odpadního inkoustu, jejíž výměna byla složitostí takřka na úrovni výměny cartridge, ale stejně to muselo do servisu kvůli naprosto zbytečné SW ochraně. Tohle je třeba špatně.
Odpovědět0  0
drk22 (775) | 12.7.202013:42
Prosím prohlídni si ta videa a bude ti to jasné hned. opravdu to není o tom že mají jen drahý servis....
A znovu si přečti tu pitomost co jsi napsal o apple touch.
1. po záruce nikomu nic není co si do vlastního zařízení namontuješ
2. nebavíme se o jen o ­"neoriginálním dílu­"
3. čo také si predstavujete pod pojmom ­"neoriginálně montoval­" Kefalín?
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.