reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Apple se spokojí s nižšími zisky, iPhone 14 má při stejné ceně vyšší náklady na výrobu

12.10.2022, Milan Šurkala, aktualita
Apple se spokojí s nižšími zisky, iPhone 14 má při stejné ceně vyšší náklady na výrobu
Velkým překvapením při podzimní keynote Applu bylo to, že navzdory inflaci se společnost rozhodla nezvyšovat cenu svých nových telefonů iPhone 14. Zajímavé je to i proto, že jejich výrobní náklady jsou výrazně vyšší.
V první polovině září představila společnost Apple nové telefony iPhone 14 a iPhone 14 Pro. Zatímco v ČR jsme byli zaskočeni výrazným nárůstem ceny, právě ta byla paradoxně příjemným překvapením. Český nárůst byl ze značné míry zapříčiněn změnou kurzu české koruny a dolaru (ten se mezi uvedením iPhonu 13 a 14 změnil o téměř 14 % a v podstatě o tolik skočila i česká cena), nicméně v USA se Applu povedlo navzdory inflaci udržet stejnou cenu. Zajímavé je však i to, že si Apple asi nechá sáhnout na zisky, protože cenu nenavyšoval, ačkoli se výrazně zvýšily výrobní náklady na nové iPhony.
 
Apple iPhone 14 Pro
 
Např. součástky na nový iPhone 14 Pro Max a jeho výroba vyjde na 501 USD (v obchodech od 1099 USD), zatímco u předchozího iPhone 13 Pro Max byly náklady 461 USD (a podobně i u předchozích modelů). Hodně podražil např. procesor A16 Bionic vyráběný firmou TSMC, který nyní stojí 110 USD. Dražší jsou také nové snímače od Sony a mnoho součástek zdražilo okolo 20 %.
 
Tato čísla ale rozhodně neznamenají, že Apple má z každého iPhonu více než 54 %. S dalšími základními náklady má firma u HW obecně cca 65,5% v nákladech a 34,5 % v marži. Právě první číslo se patrně bude kvůli vyšším nákladům na výrobu nových iPhonů o něco zvyšovat. Spolu se softwarem je to pak 56,7 % v nákladech vůči 43,3 % v marži. Je třeba ale nezapomenout také na další věci, které se promítají do ceny produktů a snižují tak čistou marži firmy. Firma např. 8,2 % příjmů investuje do vývoje, 7,2 % jde na administrativu a další oblasti, zisk je také snížen samotnými daněmi z příjmů, ty jsou ale v případě Applu malé, což mu pochopitelně spousta lidí vyčítá. Celkový čistý zisk firmy tak činí "jen" 23,4 % příjmů.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama