reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Apple září, rostly prodeje všech kategorií, u některých i o 70-80 %

29.4.2021, Milan Šurkala, aktualita
Apple září, rostly prodeje všech kategorií, u některých i o 70-80 %
Společnost Apple opravdu umí. Poslední čtvrtletí bylo vskutku velmi působivé. Rostly příjmy i zisky, obrovské nárůsty prodejů jsme mohli pozorovat hned v několika kategoriích. Tablety iPad vzrostly dokonce o 79 %.
I když jsme mohli pochybovat, jak bude Apple po ztrátě Steva Jobse schopný dál pokračovat, je vidět, že pod vedením Tima Cooka vzkvétá opravdu výborně. Další čtvrtletí bylo pro firmu velmi dobré a rostlo snad vše, co mohlo a mělo růst. Za tři měsíce končící 27. březnem 2021 tak Apple vykázal příjmy ve výši 89,6 mld. USD, což je 53,6% nárůst proti loňskému období v téže části roku. Hlavně se o to postaral hardware, který vzrostl na 72,7 mld. USD (+61,6 %), zatímco služby rostly o poznání méně na 16,9 mld. USD (+26,6 %).
 
Apple iPhone 12
 
Pokud jste už někdy četli články o tom, že samotné součástky pro iPhone stojí něco přes 200 USD, zatímco takový telefon se prodává i za více než 700 USD, tak jste mohli nabýt dojmu, že na každém kusu má Apple několikanásobek. Faktem ale je, např. tzv. "cost of sales" činí v případě hardwaru (tedy nejen iPhonů, ale i iMaců, iPadů,...) 46,4 mld. USD, takže jde ve výsledku o necelých 57 % nahoru (36% hrubá marže na HW). Jenže ještě tu máme vývoj (5,3 mld. USD), administrativu a prodej (5,3 mld. USD) a jiné detaily, které se "rozpouští" v ceně výsledných produktů a služeb, takže výsledný provozní zisk celé firmy činil 27,5 mld. USD, čistý pak 23,6 mld. USD. Provozní marže se tak dostala na 30,7 %, což je úctyhodné číslo.
 
A jak se dařilo jednotlivým produktům? Drtivou většinu příjmů tvoří pořád iPhony, a to 47,9 mld. USD (+65,5 %). Stále tak tvoří více než polovinu příjmů firmy. Velmi se dařilo i Macům, které si o 70 % polepšily na 9,1 mld. USD. Největšími skokany ale byly tablety iPad se 7,8 mld. USD (+78,7 %). Podstatně menší skok zaznamenaly wearables, produkty Home a další příslušenství, kde se dosáhlo také 7,8 mld. USD, ale šlo "jen" o 24,7% nárůst.
 
Zdroj: apple.com


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama