reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Apple zažaloval bývalého zaměstnance za vynášení informací do médií

12.3.2021, Jáchym Šlik, aktualita
Apple zažaloval bývalého zaměstnance za vynášení informací do médií
Bývalý zaměstnanec Applu údajně vynášet tajné informace o dosud nepředstavených produktech. Na oplátku měl v médiích získat prostor pro pochvalné články o svém start-upu. Apple proto na muže podal žalobu.
Zvykli jsme si, že informace o připravovaných produktech a službách se a internet často dostanou ještě před jejich oficiálním představením. Nejčastěji za těmito úniky informací stojí zaměstnanci daných společností, kteří tak často učiní za úplatu – při případném odhalení riskují velké problémy. Ačkoliv ochranná opatření Applu patří k vůbec nejpřísnějším mezi výrobci spotřební elektroniky, na internetu mnohdy kolují detaily o nových iPhonech či jiných zařízeních týdny až měsíce před uvedením na trh. Applu se nedávno podařilo odhalit jednoho z bývalých zaměstnanců, který měl vynášet na veřejnost tajné informace.
 
 
Simon Lancaster, který pracoval v Applu na dvou vysokých pozicích do 1. listopadu 2019, byl zažalován u soudu v Kalifornii. Během své práce, která zahrnovala hodnocení materiálů a inovací prototypů, měl přístup k řadě tajných informací. Na konci listopadu 2018 byl údajně poprvé kontaktován zpravodajem nejmenovaného webu s žádostí o vyzrazení některých obchodních tajemství Applu. Během následujících měsíců si podle údajů ve spisu vyměnili několik hovorů, textových zpráv a e-mailů. Postupně tak měl médiím tajně dodat informace o několika nadcházejících produktech i aktualizacích stávajících produktový řad. Některé informace nejspíš zpravodaji předat také během osobních setkání, kdy si mezi sebou aktéři případu vyměňovali fyzické dokumenty.
 
Obžalovaný Lancaster pochopitelně neriskoval svou kariéru zdarma. Jednou z odměn, kterou měl dostat za vynášení tajných informací, byly pozitivní zprávy o jeho nové společnosti. Na jaře 2019 měl předat informace až ve chvíli, kdy jeho startup získal díky článkům v médiích financování ve výši 1 milionu dolarů. V říjnu téhož roku se schylovalo k odchodu Lancastera z Applu. Zpravodaje proto požádal o článek, který by měl popisovat odchod dlouholetého zaměstnance Applu do nadějného startupu. Jednalo se o společnost Arris, která výrobcům (včetně Applu) dodává inovativní materiály pro jejich produkty. Následně zpravodaji předal tajné dokumentu o něčem, co je samotným Applem označováno jako „Project X“. Podle spekulací by se mohlo jednat o Apple Glass nebo jiný projekt související s rozšířenou realitou.
 
Lancaster i přes podanou výpověď dále navštěvoval interní setkání Applu, kde se dostal k dalším tajným informacím. Devět dní po oznámení odchodu požádal o přístup ke dvěma dokumentům, které se vůbec netýkaly projektů, na kterých pracoval. I tyto dokumenty následně předal zpravodaji. Nyní bývalý zaměstnanec Applu čelí žalobě za porušení tří zákonů včetně ochrany obchodního tajemství. Apple po něm požaduje mimo jiné náhradu škod.
 


reklama