reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Apple zažil rekordní čtvrletí, dařilo se především Macům a službám

28.1.2022, Milan Šurkala, aktualita
Apple zažil rekordní čtvrletí, dařilo se především Macům a službám
Apple zažil další rekordní čtvrtletí. Takto vysoké příjmy společnost ještě neměla a dařilo se růst navzdory čipové krizi, která ovlivnila např. výrobu iPhonů. I ty rostly, nicméně hlavní růst zaznamenaly služby a Macy.
Společnost Apple včera vydala své finanční výsledky a je vidět, že se firmě opravdu hodně daří. Dosáhla rekordního čtvrtletí (Q4/21) a celkem vykázala příjmy ve výši 123,9 mld. USD. Proti loňskému čtvrtletí (Q4/20) je to nárůst o 11,2 %. Přestože se i Apple potýkal s projevy čipové krize, firma rostla a dokázala zlepšit své výsledky. Čistý zisk firmy se dostal na 34,6 mld. USD a společnost tak má 27,9% marži, přičemž zisk se meziročně zvýšil o 20,4 %. Většinu zisku firma vrátila svým akcionářům (27 mld. USD). Navzdory nedostatku čipů tak o něco rostly i iPhony, které se 71,63 mld. USD tvoří necelých 58 % příjmů společnosti a zaznamenaly meziroční nárůst o 9,2 %.
 
Apple Store
 
Velkou radost Applu jistě dělají Macy, kde se na prodejích patrně příznivě projevily výkonné a úsporné procesory řady M1. Počítače Mac se dostaly na 10,85 mld. USD a vzrostly tak o velmi pěkných 25,1 %. Naopak propad zaznamenaly iPady, které šly loni nahoru kvůli koronavirové pandemii a velkému zájmu kvůli online školství. Se 7,25 mld. USD tak mají 14,1% propad a jde o jedinou kategorii, která zamířila směrem dolů.
 
Vzestup zažila i kategorie wearables, Home a příslušenství. Tam je Apple na 14,7 mld. USD a polepšil si tu o 13,3 %. Velmi pozitivní je pro Apple znatelný nárůst příjmů ze služeb, na které se v posledních letech hodně soustředí a nese to pro něj své ovoce. Dostal se na 19,52 mld. USD, což je o 23,8 % více než loni. Služby takto nyní tvoří 15,7 % příjmů Applu, zatímco loni to bylo 14,1 %.
 
Zdroj: apple.com


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama