reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Architektura Bulldozeru dohnala firmu AMD u soudu

23.1.2019, Jan Vítek, aktualita
Architektura Bulldozeru dohnala firmu AMD u soudu
Procesory Bulldozer představují neúspěšnou epizodu firmy AMD, kterou nyní už naštěstí vystřídala éra architektury Zen. Nicméně Bulldozery mají i své dozvuky, které pro AMD nejsou příjemné, protože se odehrávají u soudu. 
Jde pochopitelně o dobře známou otázku počtu jader a toho, zda AMD své zákazníky nemystifikovalo tím, že prohlašovalo své Bulldozery za až osmijádrové. V roce 2012, kdy přišel na trh procesor AMD FX-8150, firma se chlubila "světově prvním osmijádrovým desktopovým procesorem". Nicméně jak dobře víme, dosaženo toho bylo velice nekonvenčním designem, kde byla dvě procesorová jádra sloučena do dvoujádrových modulů, které sdílely některé prostředky. Především to bylo sdílené FPU a také sdílená L2 cache, jak ukazuje následující známý obrázek. Krom toho to byl také celý front-end, logika pro předpovídání větvení a rovněž L1 instrukční cache. 
 
 
Každý procesor má jinak svou jednotku pro celočíselné operace a L1 datovou cache, takže není divu, že někteří tyto moduly označovali jako takovou trošku lepší obdobu Hyper-threadingu. Nicméně je skutečně otázka, co dělá procesorové jádro jádrem a odpověď není jednoznačná, však není nikde ukotvena. 
 
To ostatně mělo dopady také na to, že pro Bulldozery musely být upraveny operační systémy, aby se k nim nechovaly jako k prostým vícejádrovým procesorům s plně samostatnými jádry. Bylo tak třeba aktualizovat jádra systémů i plánovače procesů a není ani divu, že v "očích" systému Windows 10 je procesor FX-8350 čtyřjádrový a osmivláknový procesor (4C/8T). Bezesporu je tu tak jistý základ a důvod k tomu, aby se AMD za své tvrzení o osmijádrových procesorech zodpovídalo, a to s ohledem na lživý marketing. 
 
Už v roce 2015 se hromadná žaloba na toto téma dostala k soudu a nyní se blíží rozhodnutí, které stanoví v podstatě i to, co dělá procesorové jádro jádrem, a tak i zda lze procesory AMD FX-8000 a FX-9000 považovat za až 8jádrové čipy. 
 
 
Kalifornský soudce Haywood Gilliam už odmítl tvrzení firmy AMD, že "valná většina zákazníků" rozumí tomu, co utváří procesorové jádro, a že ti tak měli dobrou představu o tom, co si kupovali v rámci procesorů AMD FX. K tomu nelze než dodat, že to je skutečně velice odvážné tvrzení, které znalosti zákazníků opravdu značně nadhodnocuje.
 
Nyní má AMD dvě možnosti. Buď se bude snažit s protistranou vyrovnat, což může přijít na miliony dolarů v rámci kompenzací, nebo se může snažit přesvědčit 12člennou porotu obyčejných lidí (ne IT expertů), že Bulldozer se skutečně může řadit mezi 8jádrové procesory. Obě strany přitom mají své argumenty. Ta žalující především ten, že operační systémy považují Bulldozery za fyzicky 4jádrové a AMD zase ten, že jeden modul nemůže být prostě považován za jedno jádro. 
 
reklama