Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Archival Disc: nový optický standard od Sony a Panasonic

10.3.2014, Jan Vítek, aktualita
Archival Disc: nový optický standard od Sony a Panasonic
Na světlo světa se dostaly informace o novém optickém standardu Archival Disc, který mají na svědomí společnosti Sony a Panasonic. Půjde o novou generaci optických disků, které však nebudou určeny pro běžné spotřebitele.
Firmy Sony a Panasonic tedy připravily zbrusu nový standard pro optické disky, jehož označení Archival Disc už leccos napoví. Bude se tedy jednat o média určená pro zálohování a archivaci dat, která jsou určena pro profesionály. Konkrétně budou určena pro dlouhodobé skladování dat, neboť nabídnou svou odolnost vůči prachu i vodě či teplotním změnám. Navíc bude zajištěna také kompatibilita pro budoucí formáty, což je samozřejmě pro dlouhodobé ukládání dat velmi důležité.





Firmy také již nabídly jednoduchou roadmap, která ukazuje vývoj kapacity od 300 GB na disk v roce 2015 až po budoucí 1 TB na disk. Nebylo ale zveřejněno, kdy se očekává nástup lepších disků s vyššími kapacitami. Základní specifikace samotných disků ale mají být stejné. Zapisovat se bude stejnou vlnovou délkou a na každé straně disku se mají uplatnit tři vrstvy pro zápis dat.







Firmy předpokládají, že jejich technologie Archival Disc se uplatní především pro ukládání audiovizuálních materiálů a také v cloudových centrech, kde se zpracovávají tzv. big data. Firmy také již mají své bohaté zkušenosti s optickými formáty, však stojí za vývojem technologie Blu-ray.

Zdroj: techPowerUp