Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Archos PMA 400 - Kapsa plná multimedií

18.1.2005, Pavel Bureš, článek
Archos PMA 400 - Kapsa plná multimedií
Dnešním PDA nečiní problémy přehrávat hudbu nebo video, neoslní však dobou provozu na baterie, zvukovým výstupem ani kapacitou paměti. Pokud vyžadujete od svého kapesního pomocníka zejména zábavu a funkce PDA jsou až na druhém místě, podívejte se na dnes představovaný multimediální přehrávač s Linuxem.
Při prvním pohledu nás může napadnout, že se jedná jen o jakousi "malou šedivou krabičku", kterých jsme už několik viděli. To však není pravda, Archos PMA 400 svými schopnostmi i designem předčí běžně dostupná zařízení.

Většině přední plochy dominuje 3,5" TFT LCD dotekový displej o rozlišení 320 x 240 bodů, zobrazující 262 000 barev. Ovládat přehrávač lze i tlačítky, nejčastěji asi budete používat velkou pětisměrnou navigační klávesu a tlačítko pro vstup do menu. Na přední straně je i jednoduchý reproduktor, který však (pokud máte sluchátka) nenajde při poslechu hudby využití.


Vršek zařízení obsahuje infračervený port, mikrofon a tlačítko pro přepnutí zobrazení na televizi.



Indikátor napětí, USB porty (verze 1.1 i 2.0) a vstupy/výstupy pro audio a video signál jsou na boční straně.


Kapacita pevného disku je 30 GB, což je jedna z mála věcí, v kterých kapesní počítače zatím ztrácejí. Operačním systémem je Qtopia Linux doplněný několika aplikacemi Archosu.

PMA 400 přehrává video ve formátu MPEG-4 s ADPCM nebo MP3 zvukem a při rozlišení 720 x 576 dosáhnete PAL normy (25 FPS). Ve stejném formátu lze video i nahrávat, a to v rozlišení 512 x 384 bodů a při 30 snímcích za vteřinu.

Přehrávat lze hudbu ve formátu WMA nebo MP3 s datovým tokem 30-320 kbps, podporován je proměnlivý bitrate.

Archos umí také prohlížet obrázky běžných formátů (JPEG, PNG, GIF a BMP), fotografům bude chybět TIFF.

S 4 hodinovou výdrží při přehrávání videa zvládnete dva kratší filmy, poslech hudby vyčerpá přehrávač za 9,5 hodin. Archos PMA 400 je napájen Li-Ion baterií a váží 280 gramů.