reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Arctic Freezer 7 X přichází i pro LGA 1200

20.2.2020, Jan Vítek, aktualita
Arctic Freezer 7 X přichází i pro LGA 1200
Společnost Arctic odhalila chladič Freezer 7 X a jako obvykle se snaží nabídnout přívětivou cenu. My díky tomu ale také máme konečné potvrzení toho, že brzy nastoupí patice LGA 1200, jako by to ale už tak nebylo dost jasné. 
Arctic Freezer 7 X přichází na trh jako obvyklý věžovitý chladič s heatpipe, v jehož podobě bychom poznali výrobce i bez loga Arctic ve středu 92mm ventilátoru. Jeho oficiální cena byla stanovena na 20 dolarů, takže jde jako obvykle o spíše levnější model či nižší střední třídu. 
 
 
I na tomto produktu se přitom ukazuje, že procesory Comet Lake-S s paticí LGA 1200 už měly být nějaký ten pátek na trhu. Arctic totiž má podporu této patice uvedenou přímo na obalu, jak ukazuje fotografie od wccftech. Výrobce tak asi už nechtěl dále zdržovat uvedení svého chladiče na trh a zároveň (pochopitelně) nechtěl upravovat jeho balení či snad dokonce tvořit nové. Patice LGA 1200 tak sice stále je pod informačním embargem, ale stejně už o ní všichni vědí. 
 
 
Tento chladič má klasickou konstrukci využívající celkem 44 hliníkových žeber o tloušťce 0,4 mm a dále dvě 6mm heatpipe. Ty tvoří i styčnou plochu, takže jsou v prostoru základny zploštěny a již od výroby je na ně nanesena teplovodivá pasta MX-2. 
 
 
Ventilátor velikosti 92 mm využívá fluidní dynamická ložiska a řízení pomocí PWM na 300 až 2000 otáček za minutu. Očekávat můžeme hlučnost 22,5 až 24,5 dBA. Rozměry celého chladiče jsou 132,5 x 110,5 x 74,3 mm při hmotnosti 425 gramů, takže do běžného toweru by se měl vejít i s rezervou. Krom nového LGA 1200 pak montážní systém pochopitelně podporuje i starší patice LGA pro desktopové Intely, neboť ty mají z pohledu uchycení chladičů naprosto stejné provedení. V případě AMD platí podpora pro AM4/AM3(+) a FM1/FM2(+). 
 
V blízké budoucnosti ještě Arctic plánuje nabídnout Freezer 7 X CO vybavený ventilátorem s dvojitými kuličkovými ložisky. 
 
Zdroj: Anandtech


reklama