reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Arctic vyslal na trh nový procesorový chladič Freezer 50

15.10.2020, Jan Vítek, aktualita
Arctic vyslal na trh nový procesorový chladič Freezer 50
Společnost Arctic už má doby své největší slávy za sebou, kdy ještě jako Arctic Cooling nabízela zajímavé chladiče za nízké ceny. To ale dáno i tím, že její obor už dávno není tak zajímavý a diskutovaný. 
Pryč jsou doby, kdy se procesorové a jiné chladiče postupně zlepšovaly, jak rostla i spotřeba PC hardwaru a jeho výrobci sami moc nedbali na estetiku či hlučnost. Právě z těchto dob známe firmy jako Titan nebo Arctic Cooling, dnes Arctic, který nyní představuje další model z řady Freezer, a to CPU chladič Freezer 50. 
 
 
Tento "celokapotovaný" věžovitý chladič je vybaven dvěma ventilátory, přičemž ty nejsou oba umístěny po stranách. Jen jeden je na očích, zatímco druhý je uzavřen uprostřed chladiče, jehož žebroví je tak rozděleno na dvě části. 
 
 
A jak je vidět, každou část protíná šest heatpipe a jde celkem o 104 hliníkových žeber. Ventilátory mají přitom rozdílné velikosti a máme tu jeden 120mm a druhý 140mm, takže je zřejmé, že Freezer 50 není žádný střízlík a nelze ani očekávat nízkou cenu. Výrobce ale slibuje alespoň nízkou hlučnost, přičemž dále bazíruje na vlastních jednotkách sone (zde 0,4 sone při max. RPM). 
 
 
Heatpipe s průměrem 6mm jsou v místě základny zploštěné a dohromady tvoří styčnou plochu pro IHS procesoru. Celkové rozměry chladiče jsou 148 x 150 x 166 mm (H x Š x V), takže právě vzhledem k výšce bude třeba si ověřit, že Freezer 50 bude pasovat do naší skříně, což by v případě užších modelů nemusel. Hmotnost pak je slušných 1160 gramů. 
 
Ventilátory pracují na 200 až 1700 či 1800 RPM s řízením pomocí PWM a oba mají ložiska FDB (Fluid Dynamic Bearing). Nezapomnělo se pochopitelně ani na RGB podsvícení s celkem 13 jednotlivě adresovatelnými LED. Kompatibilita chladiče je zajištěna s paticemi Intel 1200, 115X, 2066 a 2011(-3) a AMD AM4.
 
V balení k němu dostaneme také pastu Arctic MX-4 a zaplatíme za něj 60 eur. 
 
Zdroj: Arctic


reklama