reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Arduino připraví produkt založený na křemíku z Raspberry Pi

21.1.2021, Jan Vítek, aktualita
Arduino připraví produkt založený na křemíku z Raspberry Pi
Na trh se dostal již malý a levný jednočipový počítač Raspberry Pi Pico, který u nás přijde jen na něco málo přes 100 Kč. Tento model připomíná svými možnostmi i provedením právě známé a oblíbené Arduino Nano. 
Společnost Arduino už tak sama ohlásila, že připraví vlastní obdobu modelu Raspberry Pi Pico, která rovněž využije procesor Raspberry Pi RP2040. Produkt firmy Raspberry přitom postrádá výbavu, která by se mnohým hodila, a to především Wi-Fi a Bluetooth. V Arduinu mysleli právě na to, čili nový Arduino Nano RP2040 Connect bude nabízet obě tato rozhraní a navíc ještě 9osý IMU senzor a také mikrofon. 
 
 
Formát bude opět podobný, takže půjde o malou podlouhlou desku s kontakty rozhraní po bocích a na jednom konci budeme mít USB konektor. Zákazníci se také dočkají portu Arduino IDE pro využití s čipem RP2040, takže by neměl být žádný velký problém s využitím existující programové výbavy, knihovnami, atd. 
 
Lze také očekávat, že kvůli integraci Wi-Fi a dalšího hardwaru bude Arduino Nano RP2040 Connect o něco dražší než Raspberry Pi Pico i než původní Arduino Nano s ATmega328P či spíše jeho klony, neboť originální Arduino není nic levného. 
 
Jinak si ale musíme počkat, neboť daný produkt se teprve chystá, ale můžeme se podívat alespoň na to, co nabízí Raspberry Pi Pico. Jeho RP2040 je založen na dvou jádrech ARM Cortex-M0+ s 264 kB vlastní RAM a podporou až 16 MB Flash. Jeho deska obsahuje 26 pinů rozhraní GPIO, z čehož je 23 digitálních a zbylé 3 jsou analogové, což se může hodit třeba pro napojení potenciometru či teplotních čidel. Dále tu je 2x UART, 2x I2C, 2x SPI až 16 PWM kanálů, atd. Raspberry Pi Pico přitom přichází na český trh právě v těchto dnech. 


reklama