reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

ARM Cortex M7: zaměřeno na Internet of Things

25.9.2014, Jan Vítek, aktualita
ARM Cortex M7: zaměřeno na Internet of Things
Koncept Internet věcí, čili Internet of Things, je Intelem již dlouho prosazován a nyní pro něj ARM připravil nový speciální procesor Cortex M7. Kde všude se uplatní a co všechno nám nabídne?
Koncept Internet of Things počítá s celým světem propojené elektroniky, a to třeba ledniček a jiných domácích "bílých" spotřebičů nebo třeba i žárovek. Propojeno může být zkrátka vše, co můžeme nějakým způsobem ovládat nebo sledovat a posloužit k tomu má i nový konfigurovatelný 32bitový čip ARM Cortex M7, který je přímým nástupcem modelu Cortex M4. Určen je pro příští generaci zařízení, vozidel, dronů, spotřebičů a také se má uplatnit u pouličního osvětlení.





Společnost ARM dokázala od roku 2004 prodat více než osm miliard čipů Cortex M, přičemž v minulém roce to bylo 2,9 miliard a za první polovinu tohoto roku už 1,7 miliardy. Je tedy zřejmé, že prodeje rostou a jedná se v portfoliu firmy ARM o nejčastěji vyráběné procesory.





Cortex M7 pracuje na 400 MHz, přičemž jeho výkon má dosahovat 2000 bodů Coremark. Čip je vybaven 64bitovým rozhraním AXI a může nést volitelnou instrukční a datovou cache, která mu umožní efektivnější práci s externí pamětí a periferiemi. Oproti předchozím verzím by měl velmi dobře zvládat především práci s audiem, videem a rozpoznávání hlasu. Zachovává si přitom stoprocentní kompatibilitu se staršími Cortex M, a to i ze softwarového a programátorského hlediska. Neměl by tedy být problém s použitím dříve napsaného kódu, který fungoval na starších procesorech.





Partneři firmy ARM si také budou moci pohrát s energetickou efektivitou, a tedy i spotřebou. Mezi první takové partnery patří Atmel, Freescale a ST-Microelectronics a řada dalších bude následovat, však Cortex M4 si licencovalo 175 firem a jiných subjektů. ARM také očekává, že trh se zařízeními pracujících s konceptem Internet of Things bude v několika příštích letech raketově růst a jeho nové modely Cortex zaujmou další firmy. My si budeme moci pořídit první produkty s Cortex M7 již v příštím roce.

Zdroj: Hexus.net, ARM
reklama