reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

ARM představuje architekturu ARMv9, dbá především na bezpečnost a AI

2.4.2021, Milan Šurkala, aktualita
ARM představuje architekturu ARMv9, dbá především na bezpečnost a AI
Společnost ARM představila novou generaci své procesorové architektury. Nese název ARMv9 a jejím hlavním zaměřením má být zvýšená bezpečnost, která je v poslední době velkým tématem. Máme zde Confidential Compute Architecture (CCA).
Procesory založené na architektuře ARM najdeme skoro všude, od IoT přes mobilní telefony, domácí elektroniku až po síťové prvky, automotive a servery. Spolu s uváděním procesorů Snapdragon 8cx a Apple M1 do výsledných produktů se ARM začíná objevovat i v běžných počítačích (zatím noteboocích). Dle ARMu tak za posledních 5 let vzniklo 100 milionů čipů na jeho architektuře. A nyní přichází nová verze ARMv9. Ta se bude soustředit na několik oblastí.
 
ARMv9 CCA
 
Jednou z nich je umělá inteligence. Nadále tu bude CPU Cortex, GPU Mali a NPU Ethos, přibyla však druhá generace vektorových instrukcí SVE2 vyvinutá ve spolupráci s Fujitsu. To by mělo pomoci algoritmům umělé inteligence, rozšířené i virtuální realitě a v neposlední řadě i aplikacím pracujícím s datovými přenosy 5G. SVE2 přináší např. variabilní délku vektorů.
 
ARMv9 Realms
 
Výrazně se zapracovalo také na bezpečnosti. ARM představuje Confidential Compute Architecture (CCA), která umožňuje lepší oddělení vykonávání kódu a ochranu dat. Nově jsou zde sandboxy/kontejnery Realm (Realm Management Extension - RME), které dokáží ochránit data při výpočtech i přesunech, a to i před aplikacemi s privilegovanými právy. Součástí je i technologie Memory Tagging Extension (MTE). S novou architekturou bychom měli očekávat i další postupné zvyšování výkonu nebo zlepšující se hardwarovou podporu virtualizace.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama