reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

ARM se chystá na 14nm FinFET technologii

23.4.2013, Jan Vítek, aktualita
ARM se chystá na 14nm FinFET technologii
Společnost ARM začíná mluvit o chystané 14nm FinFET technologii, která má budoucím mobilním SoC přinést, jak jinak, vyšší výkon a nižší spotřebu, ovšem její příchod mají doprovázet potíže, jak už tomu ostatně bývá. Zmíněný výrobní proces...
Společnost ARM začíná mluvit o chystané 14nm FinFET technologii, která má budoucím mobilním SoC přinést, jak jinak, vyšší výkon a nižší spotřebu, ovšem její příchod mají doprovázet potíže, jak už tomu ostatně bývá. Zmíněný výrobní proces však ve skutečnosti vyvíjí společnost Samsung Electronics.





Ron Moore z firmy ARM uvedl, že dnešní SoC využívají dynamickou úpravu napětí a frekvence (DVFS) a 14nm FinFET má díky svému nízkému nominálnímu napětí umožnit větší rozpětí napájecího napětí, to tedy směrem dolů i nahoru. Díky tomu mají tímto procesem vyrobená SoC poskytnout onen vyšší výkon i nižší spotřebu, aby mohla úspěšně konkurovat řešením od AMD a Intelu.

Nicméně problémem má být skloubení technologií ARM a 14nm FinFET, k čemuž bude zapotřebí uplatnit techniky jako clock gating, power gating, multi-Vt, multi-VDD a další, které mají zajistit energetickou úspornost, popřípadě bude nutné vyvinout zcela nové.

Firma ARM již dříve slíbila, že nové výrobní technologie umožní výrobu 16 či dokonce 32jádrových čipů SoC, což umožní dosažení vyššího výkonu a provozu více aplikací najednou, ovšem tomu také samozřejmě musí odpovídat softwarová výbava.

Zdroj: X-bit labs
reklama