reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

ARMv9 přináší v 2. generaci o 25% vyšší výkon u Cortex-X3 i 12jádrové CPU

4.7.2022, Milan Šurkala, aktualita
ARMv9 přináší v 2. generaci o 25% vyšší výkon u Cortex-X3 i 12jádrové CPU
ARM uvedlo druhou generaci architektury ARMv9. Ta přináší vylepšení pro všechny tři typy jader, takže tu máme Cortex-X3, Cortex-A715 i aktualizovanou verzi Cortex-A510. Dočkat bychom se mohli také až 12jádrových procesorů.
Společnost ARM představila 2. generaci své mobilní architektury ARMv9. Ta by měla umožnit dále navýšit výkon mobilních procesorů, které na ní budou postaveny. Pokud jde o nejvýkonnější jádra, máme tu nový typ Cortex-X3. Má 8 MB paměti L3 cache a navyšuje IPC ve dvouciferném procentu (už 3. rok po sobě) a i díky frekvenci zvýšené až na 3,3 GHz se lze těšit na výkon vyšší o 25 %. Ve srovnání s Core i7-1260P nabídne v jednovláknovém testu až o 34 % vyšší výkon (v tomto případě jde o verzi X3 taktovanou na 3,6 GHz s větší 16MB L3 cache).
 
ARM Cortex-X3
 
Výkonná jádra nově zastupuje Cortex-A715. Ta se už výkonem dostávají dokonce na úroveň někdejšího nejvýkonnějšího jádra Cortex-X1. Energetická efektivita se zvýšila o velmi dobrých 20 % a výkon je pak vyšší o 5 %. Úsporná jádra Cortex-A510 zůstávají, přesto ale nejsou úplně beze změny a ARMu se povedlo lehce zvýšit efektivitu těchto jader, která nyní mají o 5 % nižší spotřebu.
 
ARM Cortex-A715
 
ARM dále přišlo s Asymmetric Memory Tagging Extension (MTE) a Enhanced Privileged Access Never (EPAN) pro lepší řízení přístupu k pamětem. MTE např. detekuje přetečení zásobníku nebo chyby při práci s haldou. Velmi významnou změnou je také aktualizace DSU-110, který dosud podporoval maximálně 8jádrová CPU na této architektuře.
 
ARM Cortex-A510
 
Nově se totiž zlepšuje škálovatelnost architektury big.LITTLE a je možné mít až 12jádrová CPU, např. s 8 jádry Cortex-X3 a 4 jádry Cortex-A715. Taková konfigurace by mohla najít své místo např. v noteboocích na architektuře ARM a přinést až o 120 % vyšší výkon než dnešní 1+3+4. Vedle toho je zde nově i podpora až 16 MB L3 cache.
 
ARMv9 big.LITTLE
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama