reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Artemis I už roste, začíná se s pomocnými raketami

1.12.2020, Jan Vítek, aktualita
Artemis I už roste, začíná se s pomocnými raketami
Rakety SLS se stejně jako dříve raketoplány neobejdou bez dvou pomocných raket, které dodají potřebný tah v prvních fázích letu. A i v rámci příprav na misi Artemis I se nyní začíná právě s jejich stavbou. 
Každá ze dvou pomocných raket poskytne raketě SLS při startu cca 1,5 milionů kilogramů tahu a už nyní bylo určeno, že start proběhne na odpališti 39B. Artemis I se tak stane dosud vůbec nejsilnější raketou, která se kdy dostala (doufejme) do provozu, neboť její tah při startu bude o 15 % vyšší i v porovnání se Saturnem V. 
 
 
NASA nyní začala skládat obě pomocné rakety, které budou sestávat z celkem čtyř motorových segmentů nepočítaje vrchní a spodní části. To je už práce pro zařízení Rotation, Processing and Surge Facility v Kennedyho vesmírném centru, kde je k dispozici příslušný 325tunový jeřáb a samozřejmě i prostor, neboť pomocné rakety se sestavují ve vertikální poloze.
 
 
Začalo se tak logicky se "záďovým segmentem" obsahujícím trysky a mechanismus umožňující ovládat vektor tahu a jak je vidět z infografiky, dokončen byl druhý krok a nyní bude následovat umístění základu pomocných raket na mobilní odpaliště. 
 
 
Pak už budou následovat čtyři zbylé motorové segmenty a nakonec aerodynamicky tvarovaný vrchní segment. Výsledné pomocné rakety budou na výšku měřit kolem 54 metrů a vážit budou kolem 730 tisíc kilogramů. Poměr tahu ku hmotnosti samotných pomocných raket je tak cca 2:1 a zásob paliva je tu akorát na 126sekundový zážeh, po němž se pomocné rakety odpojí stejně jako při startu raketoplánu. 
 
SLS bude celkově vážit kolem 2,6 milionů kilogramů a jejich pomocné rakety plus čtyři motory RS25 v hlavním stupni dokáží poskytnout tah až 4 miliony kilogramů. 
 
V příštím roce do Kennedyho centra dorazí hlavní část rakety , k níž budou pomocné rakety později připojeny a pak už přijde čas na umístění samotné lodi Orion na špičku SLS. Stále je tak v plánu, že Artemis I odstartuje na cestu k Měsíci během listopadu příštího roku. Ten zatím bez posádky pouze obkrouží a později se loď Orion vrátí na Zemi. 
 
Zdroj: NASA


reklama